Foseptik sızıntısı kadere dönüştü

İzmir-Buca-Kaynkarlarda-foseptik-sulara-karışıyorKaynak: Sabah, 10 Temmuz 2015
İmar planları 2009 yılında iptal edilen, bu nedenle kanalizasyon çalışması yapılamayan İzmir Buca Kaynaklar’da evlerin bahçelerine ve yollara pis suların sızması mahalle sakinlerini canından bezdirdi.
İzmir’in kuzeyindeki Harmandalı’da ömrünü doldurmuş çöp tesisisin çevreye yaydığı koku ve taşıdığı riskler yüzünden çevre sakinlerinin yaşamı ızdıraba dönüşürken, kentin güneyindeki Kaynaklar’daki vatandaşlar da benzer bir kaderi paylaşıyor. 4 bin nüfuslu Kaynaklar’da, İzmir Büyükşehir Belediyesi, imar planını 2009 yılında iptal edince kanalizasyon yapılamadı. Mahallenin atık suları şehrin içme suyu kaynağı olan Tahtalı Çayı’na akarken, yollardaki foseptik sızıntısının çevreye yaydığı pis koku ve insan sağlığı açısından ortaya çıkan riskler vatandaşları isyan noktasına getirdi. Kanalizasyon bulunmadığı için artık çağ dışı kalan foseptik çukurlarının kullanıldığı Kaynaklar’da İZSU su faturasından hem atık su, hem de vidanjör parası alıyor. Foseptikten taşan pis suyun evlerine geldiğini anlatan Ali Demir, “Sabah evden çıktıktan sonra yollara sızan pis suların üzerinden atlaya atlaya merkeze geliyoruz. Her yer atık su, foseptik bizim kaderimiz mi?” dedi. Tahtalı Çayı’nın, İzmir’in içme suyu kaynağı olduğuna dikkat çeken Cengiz Kabakçı, “Kanalizasyon olmadığı için pis sular çaya akıyor. İçme suyu pisleniyor. İnanmayan varsa gelsin gözleriyle görsün. Bakalım bu manzarayı gördükten sonra ellerini yüzlerini musluktan akan suyun altına sokabilecekler mi?” diye konuştu. İmar planlarının olmayışı Kaynaklar’da, kanalizasyon probleminin yanında başka sorunları da beraberinde getiriyor. Parselasyon yapılamadığından vatandaş tapulu arazisine çivi bile çakamıyor. Bu durumun mağdurlarından Neşet Akkuş, “Evlenen çocuklarımıza, ev yapacağız olmuyor. Bizlere yazık günah değil mi? İzmir, Türkiye’nin üçüncü büyük kenti. İmkansızlıklarla boğuşan bir şehirde yaşamıyoruz ki. Büyükşehir Belediyesi’nin borcu sıfır diyorlar. Madem öyle bu sorunu çözsünler. Yeter artık bıktık” dedi.

PLAN YAPILMIYOR
Buca’da 3 dönem belediye başkanlığı yapan AK Parti İzmir Milletvekili Cemil Şeboy ise 6 yıldır sorunun çözülememesine tepki göstererek, şunları söyledi: “Dönemin Kaynaklar Belediye Başkanı işi iyi biliyordu. Sorunları çözmek adına imar planını hazırlattı. Ama 2009 yılında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, imar planını iptal etti. Böyle olunca da Kaynaklar’da kanalizasyon yapılamadı. Foseptikler taşarak, İzmir’in içme suyuna döküldü. Atık sular, arıtma da olmadığı için Tahtalı Barajı’na ulaştı. Köyler mahalle oldu, hepsinin imar planlarının yapılması gerekiyor. Fakat, Büyükşehir’in umurunda değil. Bölge bölge ihaleye çıkar 20 ayrı adama verirsin imar planlarını hazırlarlar. Büyükşehir’in yaptığı yollar bile kaçak.”