“Kurbağalıdere’den zehir değil, yaşam aksın!” eylemi

kurbagalidere-cevre-felaketi-kadikoy-1Kadıköy Kent Dayanışması tüm Kadıköylüleri, Kurbağalıdere’nin temiz akması için, 30 Temmuz Perşembe akşamı, saat 19.00’da Yoğurtçu Parkı’nda toplanmaya ve Kurbağalıdere Köprüsü’ne yürümeye çağırıyor.

Kadıköy ilçesinin en uzun deresi olan 68 km uzunluğundaki Kurbağalıdere’nin geçtiği Kuşdili Çayırı İstanbul’un ünlü mesire alanlarından biriydi. Çarpık yapılaşma ve ranta kurban edilen Kuşdili Çayırı’nın yerinde artık yeller esiyor. Pis kokulardan dolayı Kurbalıdere’nin etrafına yaklaşmak ise mümkün değil. 2014 yılında ÇMO’nun yayınladığı raporda; derenin Moda Sahili’ne döküldüğü yerde deniz suyunda E. Coli değerleri Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği’nin izin verdiği değerlerden 380 kat , Moda Sahili’nin genelinde ise 8 kat daha fazla olduğu söyleniyor. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da, Kurbağalıdere sorununu İBB Meclisi’ne taşıdığında “Şu anda 7 bölgede yaptığımız tahlillerde yüksek oranda koli basili var ve denize girmek ciddi şekilde tehlikeli” bilgisini Meclis üyelerine iletmişti.

Geçtiğimiz hafta kangren haline gelmiş Kurbalıdere sorunu bir kez daha gündeme geldi. Kadıköy Life dergisinde “Bugüne kadar Kurbağalıdere ile ilgili kamuoyuna yansıyan haberlerin hepsini bir kenara koyun… Zira bu kez gördüklerinize gerçekten inanamayacaksınız. Dünyanın en büyük bataklıklarında ender olarak rastlanan manzaralar Kurbağalıdere’de patlak verdi” cümlesi ve bu ifadeyi ispatlar nitelikte fotoğraflar yer aldı.kurbagalidere-cevre-felaketi-kadikoy-2
Kurbağalıdere, Kadıköy’de Marmara Denizi’yle buluşuyor ama bu dere Ümraniye ve Ataşehir ilçelerindeki irili ufaklı dere bağlantılarıyla tüm Anadolu Yakası’nı bünyesine katıyor. Yağmur yağdığında birçok ilçenin yağmur suyu bu derede birleşiyor. 1994 yıllından itibaren sürdürülen ıslah çalışmaları bir türlü tamamlanmış değil. Kadıköy Atıksu Ön Arıtma Tesisi de aslında ön arıtma fonksiyonu yapamıyor. Ön arıtmanın yapılacağı üniteleri projede yer alıyor ama kurulmuş vaziyette değil. Bu ünitelerin olması gereken alan ISPARK’a tahsis edilmiş durumda. Üstelik iki deşarj hattı olması gereken projenin uygulamasında bir hat var. Yani tesis yarı kapasite çalışıyor. Bu nedenle de açık kanalizasyona dönüşen derenin suyu arıtmadan geçmeden doğrudan Moda sahilinden denize veriliyor. Kurbağalı derenin ıslah vs. çalışmaları DSİ ve İBB tarafından yapılması gerekiyor.

kurbagalidere-cevre-felaketi-kadikoy-3

Yıllardır bitmek bilmeyen Kurbağalıdere çilesi için herkesi, birlikte mücadeleye çağırıyoruz
Kadıköye Kent Dayanışması “Kokan sadece Kurbağalıdere değil, AKP’nin belediyecilik anlayışıdır ” diyerek tüm Kadıköylüleri 30 Temmuz günü eyleme çağırıyor. Kurbağalıdere, çevresindeki tüm canlıları ve Marmara Denizi’ni zehirlemektedir. Kadıköy, birçok bölgenin atıklarının toplandığı havza haline getirilmiştir. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi (İBB), yıllardır devam eden Kurbağalıdere çilesini bitirmek yerine her gün daha fazla hançer vurmaktadır. Uygulamada yaptıkları yanlışlıklar sebebiyle derenin bu hale gelmesinin sorumlusu, kesinlikle kendileridir. Şu an uyguladıkları ıslah projesi yanlış ve hatalı ilerlemektedir. Gün geçtikçe artan nüfus ve kentsel dönüşüm politikaları yüzünden, şehrin altyapısı bu yükü kaldıramamaktadır.

İBB, bu projeyi meslek odaları ve bilim insanlarına danışarak, halkın sağlığına ve kentin geleceğine en uygun çözümle birlikte, hızlı bir şekilde hayata geçirmelidir.
Gelin, deremizin temiz akması için birlikte mücadele edelim.

Kadıköy Kent Dayanışması