Su isyanları

Batmanda-su-kesintilerine-tepkiTürkiye’nin farklı bölgelerinde yaşanan uzun su kesintileri insanları isyan ettirdi. Yaz sıcaklarında uzun süreli su kesintileri ile karşı karşıya kalanlar, yaşadıkları sıkıntılar için yetkililerden biran önce çözüm talep ediyor ve sorunlarını görünür kılmak için eylemler yapıyorlar.

Batman’da bidonlarla su taşıyorlar
Batman Çamlıca mahallesi sakinlerinin yazın başından beri sularının akmıyor. Başka mahallelerden bidonlarla su taşıdıklarını iddia eden mahalle sakinleri susuzluğa dayanamayarak eylem kararı aldı.
Seslerini belediye yetkililerine duyurmaya çalışan mahalle sakinleri felek caddesi üzerine çıkarak yolu araç trafiğine kapattı.
Mahalle sakinleri belediye başkanının gazeteye demeç verdiğini ve bir günlük su kesintisinin yaşanacağını ancak kendileri yazın başından beri susuzluk çektiğini söyledi.
Mahalle sakini Melahat Şimşek, su ihtiyaçlarını başka mahallelerden kuyu suyundan temin ettiklerini ve çamaşır yıkayamadıklarını ve bulaşıklarını da kuyu suyu ile yıkadıklarını söyledi.
Mahalle sakini Salih Kaya ise,yaklaşık bir haftadan beri sularının kesik olduğunu ve bu yüzden toplandıklarını belirterek, “yolu trafiğe kapattık kesinlikle böyle giderse trafiğe açmayacağız.Susuzluk çeken yaklaşık 100-150 evi kapsıyor .Belediyeyi defalarca aradık kimse bize cevap vermiyor.Cevap verdiklerinde de mahallede çalışma olduğu için su vermediklerini söylüyorlar.”dedi
Pakize Yılmaz ise,su ihtiyacını santra fişlerle karşıladıklarını ancak şimdi onunda artık fayda etmediğini ve bulaşıkları bile yıkayamadıklarını söyledi.
Belediye görevlileri ise mahalleye su verilmemesinin mahalledeki çalışmalardan kaynaklandığını ve en kısa zamanda mahalleye su vereceklerini söylediler.

Muğla’nın Milas İlçesi Kuyucak Mahallesi’nde yaşayanlar, su kesintileri nedeniyle yol kapatarak eylem yaptı

 

mugla_milasta_susuzluk_isyani_vatandaslar_yok_kapatti_h279131

Bodrum yakınlarında yaklaşık 800 kişinin yaşadığı Kuyucak Mahallesi’nde 2 aydır belli aralıklarla yaşanan susuzluk çevre sakinlerinin tepkisine neden oldu. Boş su bidonlar ile Bodrum karayolunu trafiğe kapatan yaklaşık 100 kişi eylem yaptı. Yoldan geçemeyenler, jandarma ekiplerini göreve çağırdı. Jandarmanın tüm uyarılarına rağmen yolu açmayan eylemciler Kaymakam’ın söz vermesi üzerine yolu açtı.

Hat bakım çalışmaları nedeniyle iki aydır sıklıkla kesinti yaşadıklarını belirten evli 3 çocuk annesi 49 yaşındaki Aysel Bulut, daha önce defalarca belediyeye dilekçe verdiklerini söyleyerek Kaymakam ve Muğla Su Kanal İdaresi’nin (MUSKİ) konuya ilgisiz kaldığını öne sürdü.

Büyükşehir Yasası’nın ardından mahalleye dönüştürülen Kuyucak’ta bu sorunların yaşanmaya başladığını iddia eden Muhtar Tahir Saylak ise, “Sizin dilekçelerinizi ben
Büyükşehir’e ilettim ama beni de dinlemiyorlar. Büyükşehir olduktan sonra muhtarlar tek tek istifa etmeye başladı. Boruları benim döşeyecek halim yok ya” dedi.

Mahalle sakinlerinden Cuma Kaplan ise yılın 12 ayı bu mahallede yaşayanların mağdur olduğunu savundu. Kaplan, “Daha önce suyumuz normal akıyordu. İki aydan beri sıkıntı büyüdü su var, şebeke hattı var ama ilgilenen yok. Bu çağda susuz yaşanır mı? Barajlar dolu, ilgisizlik ve ihmalkarlık bizi bu duruma getirdi. Bu çalışmaların yapılacağı 6 ay önceden belliydi, gerekli önlemler alınabilirdi” diye konuştu.

Mahalle sakinlerini dinleyen Milas Kaymakamı Fuat Güner konunun takipçisi olacağını söyleyerek şöyle dedi:

“Valim ve Büyükşehir Belediye Başkanı ile hemen görüşüp önce kısa vadeli ardından uzun vadeli çözüm için çalışmaya başlayacağız. Gerekirse bugünden itibaren su tankerlerle taşınıp depolarınıza boşaltılacak ve şebeke suyu parası alınacak. Amacımız sorunu en hızlı şekilde çözmek. Ben ilgileneceğim siz de yolu açın eyleme son verin.” Mahalle halkı yola kurdukları barikatı kaldırarak eyleme son verdi.

İzmir Tire ilçesindeki çiftçiler de yolu trafiye kapattı

İZMİR’İN TİRE İLÇESİNDE ÇİFTÇİLER, BEYDAĞ BARAJI’NDAN KÜÇÜKMENDERES’E SU BIRAKILMAMASI NEDENİYLE YOLU TRAFİĞE KAPATIP EYLEM YAPTI. (YAKUP FATİH ŞAŞMAZ/İZMİR-İHA)
İZMİR’İN TİRE İLÇESİNDE ÇİFTÇİLER, BEYDAĞ BARAJI’NDAN KÜÇÜKMENDERES’E SU BIRAKILMAMASI NEDENİYLE YOLU TRAFİĞE KAPATIP EYLEM YAPTI. (YAKUP FATİH ŞAŞMAZ/İZMİR-İHA)

İzmir’in Tire ilçesinde çiftçiler ise Beydağ Barajı’ndan Küçükmenderes’e su bırakılmaması nedeniyle yolu trafiğe kapatıp eylem yaptı.
Derebaşı Mahallesi’nde çiftçiler, 2 veya 3 gün içinde barajdan su bırakılmaması halinde ürünlerinin tarlada yanıp kavrulacağını söyleyerek yolu trafiğe kapatıp eylem yaptı. Daha önceleri Küçükmenderes’e kuraklığın had safhaya ulaştığı yaz aylarında düzenli olarak sulama amaçlı su bırakıldığını ancak son 2 yıldır bu uygulamaya son verildiğini ifade eden üreticiler, “Ürünlerimiz tarlada kurumadan yetkililerden yardım istiyoruz” şeklinde konuştular.
Süleyman Dereliçay (40) adlı çiftçi, “2 yıldır tarlalarımızı yeterince sulayamadığımız için büyük maddi kayıplara uğruyoruz. Geçen yıldan buyana çiftçiler tarlalarında yaklaşık 250 adet su sondaj kuyusu açmasına rağmen istenilen verimi bir türlü elde edemedik. Ürünlerimiz tarlada kuruduktan sonra bankalara yüklü miktarlardaki borcumuzu nasıl ödeyeceğiz?