Almanya sıcak ve kurak

Maispflanzen stehen am 11.08.2015 bei Volkach (Bayern) auf trockenem und rissigem Boden. Auch weiterhin herrscht in Nordbayern extreme Trockenheit. Foto: Karl-Josef Hildenbrand /dpa +++(c) dpa - Bildfunk+++

Alman Hava Hizmetleri’ne (DWD) göre, Güney Hessen, Kuzey Bavyera’nın bir kısmı, Saksonya ve Brandenburg’un güney kısmı 50 yıldır görmediği bir sıcaklıkla boğuşuyor. Bunun bir sonucu olarak toprak önemli ölçüde kururken, birçok nehirde su seviyesi alışılmadık derecede düştü. Kurumun tarım meteoroloji başkanı Udo Busch, bu bölgelerde yerin 30 ila 60 santimetrelik üst kısmının tamamen kuruduğunu söyledi. Busch’a göre bu durum en çok kökleri kısa olan bitkileri etkiliyor.

Geçen aylardaki yağış eksikliğinin dengelenmesi için birkaç gün boyunca metrekare başına on litreden fazla yağmur yağması gerekiyor. Kısa süreli sağanak ise uzun vadede yardımcı olmuyor. Bu tür bir yağış üç-dört gün içinde buharlaştığı gibi yağdığında da toprağı süpürüp götürüyor. Bu da çiftçilerin hiç istemediği bir durum.

Almanyada-kuraklıkÖte yandan Almanya’da nehir taşımacılığı da kuraklıktan nasibini aldı. Bavyera’nın bazı kesimlerinde su seviyesinin düşmesi üzerine seferler durdu. Frankfurt’ta ise gemi trafiği haftalardır felç olmuş durumda.

Almanya’da aşırı sıcaklar nedeniyle bazı nehirlerde su seviyesi düştü. Saksonya ve Saksonya-Anhalt eyaletlerinde Elbe nehrindeki su seviyesinin büyük ölçüde düşmesi nedeniyle deniz trafiği kısıtlandı, bazı yük gemileri nehirdeki seferlerini durdurdu.

Bild gazetesi, ”Sahra Sıcağı” başlığıyla verdiği haberde, Baden-Württemberg eyaletindeki Dreisam nehrinin tümüyle kuruduğunu belirterek, nehir yatağında yürüyen bir adamın fotoğrafını yayımladı.

Bu arada Ren ve Kuzey Denizi limanlarına giden yük gemileri suların çekilmesi nedeniyle çok az yük alabiliyor. Gemi seferleri de suların çekilmesiyle azaldı.

Aşırı kuraklık nedeniyle bazı yerlerde ise fırtına yaşanıyor. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde fırtına, Öl kentini kasıp kavurdu. İtfaiyeye 600 imdat telefonu geldi. İtfaiye ekipleri fırtınadan sonra hasar kaldırma çalışması yaptı.