Kuraklığın vurduğu Brezilya’da ordu olası bir halk ayaklanmasına karşı hazırlıkta

sau pauloBrezilya’nın su krizi öyle bir noktaya ulaştı ki ordu yerel su kuruluşuna yapılacak olası bir kitlesel ayaklanmaya karşı simülasyonlar düzenliyor.

İşte burada bir senaryo: Brezilya’da son kırk yılın en büyük su kriziyle mücadele eden mega kent São Paulo önümüzdeki aylarda da kuraklık yaşamaya devam ediyor. Kriz derinleşiyor ve çok kısa bir süre sonra kentin bazı sakinlerinin suya erişimi tamamen ortadan kalkıyor. Bir sonraki adımda ise insanlar ayaklanıyor ve yerel su kuruluşu Sabesp’e saldırıyor.

Bu, kuraklığın vurduğu Kaliforniya gibi diğer yerler için düşünebilecek São Paulo’ya uzak gibi görünen kıyamet sonrası durum senaryosuna karşı alınabilecek türde bir tedbir. Ancak, São Paulolu bir su aktivistinin geçenlerde keşfettiği gibi Brezilya ordusu aslında bu ihtimal için hazırlanıyor.

“Hükümetin acil durum planına baktım. Suyu nasıl kurtaracağımızı bilmiyorlar,” diyor su aktivisti Matha Lu. “Ordu Sabesp’te halkın kalkışacağı bir saldırıya hazırlanmak için tatbikat yapıyor.”

Su kuruluşunun eski çalışanları daha önce böyle bir şeyi hiç görmediklerini ifade ediyor.

Lu’nun Sabesp’i ziyaret ettiği gün yaklaşık 70 ordu üyesi kuruluşun olası bir ayaklanmaya karşı dayanıklılığını anlamak üzere incelemelerde bulunuyorlardı. Bir yetkili, silahlı 30 kişinin yemek salonuna konuşlandığını söyledi.

São Paulo ayrıca su kriziyle mücadelede ABD’deki SWAT (özel silahlar ve taktikler birimi) liderlerinin deneyimlerinden faydalanmak üzere kamu çalışanlarını ABD’ye gönderdi.

Kentteki insanlar çoktandır kimi zaman saatler kimi zaman günler süren kesintiler yaşıyor. Kuraklıktan önce, kentin su rezervi her bir saniye 8,700 galon su sağlıyordu. Bu miktar şimdi saniyede 3,563 galona düşmüş durumda. Dünya Bankası’ndan bir yetkili “São Paulo’daki kuraklığın öngörülememiş ve daha önce başka bir benzerine rastlanmamış türde bir kuraklık olduğunu” söyledi.

Dünyanın geriye kalan kısmı şunu dikkate almalı: kuraklığın devam etmesi durumunda São Paulo sakinlerinin ve kamu çalışanlarının göstereceği tepki, suyu korumaya yönelik hayati tedbirlerin alınmadığı dünyanın başka yerlerinde gösterilecek tepkinin bir ön izlemesi olacak-Kaliforniya (ve ABD’nin diğer bölgelerinde), Çin, Hindistan, Fransa ve yeraltı su düzeyinin düştüğü tüm diğer yerlerde.

Kaynak: Business Insider