Bafa’da kirlilik

Bafa-gölünde-kirlilik1 Kaynak: Gaia, 25 Eylül 2015

Su götürür dediler. Götürmedi. Zaten bazı gerçeklere su götürmez gerçekler diyoruz tam da bu sebepten. Söke Ovası’nda regülatörlerde biriken katı ve sıvı atıklar, kapakların açılmasıyla birlikte Ege Denizi ve Bafa Gölü Tabiat Parkı’na döküldü. Çevre dostlarının bir ay önce kapakların temizlenmesi konusunda yaptıkları uyarılara rağmen kapakların açılması ortaya üzücü görüntüler çıkardı.

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, kırsaldaki yerleşimlerde çöplerin su götürür mantığı ile nehre atıldığını söyleyerek sitem etti. Bir ay önce Aydın Valiliği’ne konuyu bildirdiklerini belirten Sürücü, geçen süre zarfında, bilginin ilgili kuruluşlara ulaşmış olmasına rağmen hiçbir çalışma yapılmadığını ifade etti.

Büyük Menderes Nehri’nin Aydın, Afyon, Denizli ve Uşak’tan topladığı atıklar Büyük Menderes Deltası’ndan Ege Denizi ve Bafa Gölü Tabiat Parkı’na döküldü. Regülatör kapaklarındaki birikme hakkındaki uyarılar ise sonuçsuz kaldı. Kapaklar açılınca denize saçılan, miktarı binlerce ton şeklinde belirtilen atıklar hem deniz ekosistemine hem de bağlantılı olarak tüm canlı hayata etki edecek boyutta. Hayvan ölülerinden plastik ve cam atıklara kadar pek çok çeşide sahip kirlilik bakalım nasıl temizlenecek…

Yoğun kirlilik yaşamın her alanını olumsuz etkiliyor
EKODOSD Başkanı Sürücü, “Ev eşyalarından, pet şişelere, zirai ilaç kutularına, çocuk bezlerine, köpüklere, konserve kutularına, plastik eşya ve naylonlara, içecek şişeleri, kutuları ve birçok hayvan ölüsüyle birlikte ne kadar atık varsa, kapakların açılmasıyla birlikte Menderes’in ana yatağına doldu, deniz ve göle ulaştı” dedi. Sürücü, Menderes’te yaşanan yoğun kirliliğin ekonomik, ekolojik ve toplumsal yaşamı olumsuz etkilediğini de vurguladı.

Bafra-gölünde-kirlilik-2

Türkiye’de denizlere dökülen atıkların ilki bu değil tabii ki. Son olma umudu da pek yok gibi. Regülatör kapaklarının açılmadan önce temizlenmemesi, uyarlarının değerlendirilmemesi büyük bir hata. Ancak bundan daha büyük hata; hâlâ çevreye, göle, denize, nehirlere ve çöp kutusu dışında her yere çöp atabiliyor olma vicdansızlığı! Lütfen çocuklarınıza bu doğanın onları yaşatan yegane gerçek olduğunu ve kirlendiği takdirde kendilerinin de yok olacağını öğretin.

bafra-gölünde-kirlilik-3