Çorum’da kaçak ve kayıp sudan yıllık 1.5 milyon metreküp su tasarrufu

Kaynak: Milliyet, 14 Eylül 2015

Çorum Belediyesi, su kayıp ve kaçaklarının tespiti konusunda ciddi bir çalışma yürütüyor. Kaçak ve su kayıplarının önüne geçmek için belediye araç parkuruna 400 bin TL’ye bir adet su kaçak tespit aracı alan belediye, su kayıp ve kaçaklarının tespitini artık bilgisayar ortamında yapıyor. İçme suyu kaçaklarına karşı yürüttüğü çalışmayı yoğunlaştırarak devam ettiren Su İşleri Müdürlüğü ekipleri, titizlikle yaptıkları çalışmalar sonucu tespit ettikleri kaçak ve kayıp sulara anında müdahale ediyor.
Çorum Belediyesi, şebeke suyundaki kayıp ve kaçakları önlemek için önemli mesai harcıyor. Belediye tarafından alınan su kayıp ve kaçak aracı ile bu zamana kadar 1 milyon metreküpün üzerinde içme suyu tasarrufu sağlanırken milyonlarca lira da kaynak israfının önüne geçildi.
Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, dünyada her yıl azalan içme suyu kaynakları nedeniyle milyonlarca insanın temiz içme suyu bulmakta zorlandığını, Türkiye’nin bu konuda şanslı ülkelerden olduğunu ancak bunun içme suyu kaynakları konusunda önlem alınmasının önemini azaltmadığını söyledi.

TÜRKİYE’DE YILDA 2 MİLYAR METREKÜP İÇME SUYU ŞEBEKEDE KAYBOLUYOR
İçme suyunun insan hayatının idamesi için çok önemli olduğunu dile getiren Külcü, “İçme suyu kaynaklarımızı korumak ve yeni içme suyu kaynaklarını artırmak için 2009 yılından beri yoğun bir tempoyla çalışıyoruz. Eskiyen şebeke hatlarını yeniliyor, yeni kaynaklardan isale hatları çekiyoruz. Bu çalışmalarımız içerisinde su kayıp kaçaklarının tespiti de çok önemli bir yer tutuyor” dedi.
Belediye teknik personelinin iklim değişiklikleri ve eskiyen altyapılar nedeniyle yaşanan su sıkıntılarından Çorum’un hiç etkilenmemesi yada en az şekilde etkilenmesi amacıyla teknolojik gelişmeleri ve bu konuda yapılan çalıştay ve toplantıları yakından takip ettiğini söyleyen Külcü, “Yeni su kaynakları bulmak, kaynaktan alınan suyun içilebilir kaliteli su haline getirilmesi ve suyun musluklara ulaştırılması hem ekonomik hem de teknik açıdan çok maliyetli bir işlem. Bunun önemini çok iyi biliyoruz. Yeni su kaynakları ararken mevcut şebekedeki su kayıplarının azalmasına büyük önem veriyoruz. Su kayıp kaçak aracımızla gece gündüz demeden kayıp ve kaçakları tespit ediyoruz. Türkiye’de yılda 2 milyar metreküp içme suyu şebekede kayboluyor” şeklinde konuştu.

1.5 MİLYON METREKÜP İÇME SUYU KAÇAĞI ÖNLENDİ
Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, Çorum Belediyesi’nin içme suyu şebekelerindeki su kaçakları konusunda yaptığı çalışmalarla yılda 1.5 milyon metreküpten fazla su kaçağını önlediğini söyledi.
Zahir, “Su kayıp kaçak aracımızla gece gündüz 3 ayrı ekiple hiç durmadan çalışmalarını sürdürüyoruz. Şebekelerdeki kaçakları bir bir ultrasonik -elektronik araçlarla tespit ediyoruz. Tespit ettiğimiz yerlerde bakıyoruz ki yıllardan beri bu kaçaklar varmış. Kaçak tespit edilen bazı yerlerde suyun oluşturduğu 8-10 metrelik derin çukurların oluştuğunu görüyoruz. Su kaçaklarının içme suyu kaybına neden olduğu gibi yer altında oluşturduğu büyük çukurlarla da mal ve can kayıplarına bile sebep olabiliyor. Şebekelerdeki su sarfiyatının önüne geçmek için çalışmalarımızı aralıksız sürdürmeye devam edeceğiz. Su elde edinimi ve enerji için çok fazla miktarda kaynak ve emek harcıyoruz. Bu kaynakların israf olmaması temel hedefimizdir. Kaliteden ödün vermeden hemşehrilerimize içilebilir suyu musluklarından ulaştırıyoruz” ifadelerini kullandı.

SU İŞLERİ PERSONELİ EĞİTİMDEN GEÇİYOR
Çorum Belediyesi Su İşleri Müdürlüğü personeli iki ayda dört eğitim ve teknik gezi programına katıldı. Başkan Yardımcısı Alper Zahir, personel eğitiminin olmazsa olmazları arasında olduğunu belirterek “Su İşleri personelimiz büyükşehir belediyelerinde yapılan çalışmaları yerinde görmek için Konya, Antalya, Denizli, Muğla ve Adapazarı Büyükşehir Belediyelerinde teknik incelemelerde bulundu. 28-29 Eylül tarihlerinde de ülkemizdeki su kayıp ve kaçakların gelişmiş ülkelerin seviyesine nasıl getirileceğinin tartışılacağı Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu’na ve 06-07 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Türk Alman Su Forumu’na da katılım sağlayacağız. Su Temininde Planlama, Kalite ve Su Kayıplarının Azaltılması, Arıtma Çamuru, Enerji Verimliliği ve Kaynakların Korunması, Su Temininde Planlama, Kalite ve Su Kayıplarının Azaltılması, Enerji Verimliliği ve Kaynakların Korunması gibi konularda düzenlenecek çalıştaya katılarak yeni gelişmeleri takip etme imkanı bulacağız” diye konuştu.
SUYUMUZA SAHİP ÇIKIYORUZ
Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, 2014 yılında hazırlanan genelge ile belediyelerin 5 yıl içerisinde su kayıp oranlarını en fazla % 30’a düşürmek için çalışma yapması gerektiğini Çorum Belediyesi’nin bu çalışmaya genelge çıkmadan başladığını söyledi.
Çorum Belediyesi’nin bu genelgeden önce yatırımlarına ve fiziki çalışmalarına başladığının altını çizen Zahir, “Öncelikle şebeke kaybının fazla olduğu Kale Mahallesi Zafer ve Aksaray sokaklarda şebeke çalışmalarının yarısından fazlasını yeniledik. Binevler bölgesinde sıkıntılı hatlarımızı da revize ettik. Su konusunda yapılan çalışmalarda yeni teknoloji ve uygulamaları yakından ediyoruz. Suyun ve dolayısıyla içme suyunun önemini iyi biliyoruz. Bu nedenle su kaynaklarımızın artırılması ve mevcut su kaynaklarının da korunması için yeni hep arayışlar içerisindeyiz” şeklinde açıklamalarda bulundu.