İhsaniye’de, DSİ çalışmaları geciktirince halk arsenikli su içmeye başladı

Kaynak: cihan, 22 Eylül 2015

Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesinde arıtma tesisinin arızalı olması nedeniyle halkın arsenikli su içtiği belirtildi. 5 yıl önce yapılan tesisin bir süre çalıştırıldıktan sonra arızalandığı, normalin 3 katı arsenik oranına sahip suyun arıtılmadan şebekeye verildiği kaydedildi.

İhsaniye Belediye Başkanı Şaban Çabuk, tesisin arızalı olduğunu, konuyu DSİ yetkililerine bildirdiklerini söyledi. Arsenik arıtma istasyonunun arızası nedeniyle çalıştırılamadığından halka sağlıklı ve devamlı su verilemediğini ifade eden Çubuk, klorlama yapılarak sağlıklı hale getirilmeye çalışılan içme suyundaki arsenik oranının bu yüzden tam olarak çözümlenemediğini kaydetti.

“İÇME SUYU ŞEBEKESİ 15 AYDIR TAMAMLANAMADI”

Arsenik arıtma tesisinin beş yıl önce yapıldığını ancak uzun yıllardır arızalı olduğunu ifade eden Çabuk, geçen yıl göreve geldikten sonra bu konuyu çözmek için çalıştıklarını, bunun yanında 3 kilometrelik eski içme suyu şebekesinin de 15 aydır tamamlanamadığını, bu yüzden sık sık su kesintisi yaşadıklarını dile getirdi. Çabuk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Su deposu yapılmış, isale hattının kazı ve hat döşeme işlemi tamamlanmıştır. Halen kullanılan ana boru asbest olup, üretimi olmadığından arıza halinde parçası temin edilememektedir. Kazı, boru monte işlemleri, depo tamir ve bakımları, otomasyon gibi sözleşme şartnamesindeki işler bu geçen zaman içerisinde tamamlanamadığından sular eski sistemden verilmektedir.”

“KONU YETKİLİLERE DEFALARCA İLETİLDİ”

Başkan Çabuk, olayı ciddiyetinden dolayı çalışmanın en kısa sürede tamamlanması için DSİ Afyon Şube Müdürlüğü yetkililerine, DSİ Isparta Bölge Müdürlüğü yetkililerine, DSİ Genel Müdürlüğüne, Valilik makamına, iktidar ve muhalefet partilerinin Afyonkarahisar yetkililerine yazılı veya sözlü olarak iletildiğini kaydetti. Çabuk, bu şebeke hattının yenilenmesinin ardından arsenik arıtma tesisinin yeniden çalıştırılarak sağlıklı su verileceğini anlattı.

YÜKSEK MİKTARDA ALINDIĞINDA NE OLUR?

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 1993 yılında, içme suyundaki arsenik sınır değerleri 50 mikrogramdan 10 mikrograma olarak belirledi. Ancak bu kararla birlikte dünyadaki pekçok ülkenin şehir şebeke sistemi sınır değerlerin üzerinde kaldı. Yüksek miktardaki arsenik nedeniyle meydana gelebilecek akut ve kronik (anlık ve uzun süreli) zehirlenmelerin belirti ve bulguları ise şöyle: Karın ağrısı, kusma, kanlı ya da sulu ishal, ağız ve burunda kuruluk hissi, nefeste ve nefeste ve dışkıda sarımsak kokusu, bilinç bulanıklığı, koma, soluk alıp vermede güçlük, kalpte ritim bozuklukları, şok tablosu, birkaç gün içinde böbrek yetmezliği, birkaç hafta sonra saç dökülmesi, tırnaklarda çizgiler. Kronik zehirlenme bulguları ise el ve ayaklarda duyu kusuru, yanma hissi, ağrı, kas seyirmesi, denge bozukluğu, bilinç bulanıklığı, kas güçsüzlüğü, deride kaşıntılı döküntüler, renk değişiklikleri, el ve ayaklarda keratin dokusunda artışa bağlı kalınlaşma, tansiyon yüksekliği, diyabet (şeker hastalığı), el ve ayaklarda kangren.