Mahallelinin su isyanı

Kaynak: Yenialanya, 18 Eylül 2015

Üç aydır su sorunu yaşadıklarını belirten Üzümlü Mahallesi sakinleri, “Bu çağda içme suyumuzu yaylalardan bidonlarla getiriyoruz” diyerek eylem yaptılar. Üzümlü Mahallesi sakinleri 3 aydır yaşadıkları su sorununa dikkat çekmek için, ellerinde boş bidonlarla Antalya Büyükşehir Belediyesi  Alanya koordinatörlüğü önünde bir eylem gerçekleştirdiler. Burada Antalya BŞB Alanya Koordinatörü Hüseyin Güney ile görüşen mahalleliler yaşadıkları sorunun çözülmesini istedi. Mahalleye iki ayrı şebekeden su geldiğini belirten mahalle sakinleri, yaklaşık 60 hanenin bulunduğu mahalle merkezine gelen şebekeye ait suyun yetersiz olduğunu söylediler. Mahalleliler, bir diğer şebekenin ise yalnızca 15 haneye hizmet verdiğini, burada mahalle muhtarı Cemal Avcı’nın da konutu olduğunu ve gelen suyun buradaki hanelere yetip de arttığını iddia ettiler. Mahalle sakinlerinden Mevlüt Akdağ, sorunun çözülmemesi üzerine zorunlu olarak Antalya BŞB Alanya Koordinatörlüğü’ne geldiklerini söyledi. Akdağ, “Bir an önce suyun gelmesini ve mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Suyu mahalle muhtarı Cemal Avcı vermek istemiyor. Muhtar Avcı suyumuzun tamamını kesti. 15 senedir kullandığımız suyu kullanamıyoruz. Muhtarı da Alanya Kaymakamlığı’na çağırdık ama kendisi gelmiyor. 3 aydır suyumuz yok. İdare ediyoruz. Tarım amacıyla kullanılacak suyumuz da yok. Alanya Belediyesi su çıkaracaktı ama çıkmadı” dedi.

‘SU LEŞ GİBİ KOKUYOR’
Safiye Tuncer de “Meyve bahçesini sulamak için araçla su getirdik. Meyvelerimi sulamak için getirdiğim suyu kullanıyorum. Depodaki su leş gibi kokuyor. Biz 3 aydır susuzuz” şeklinde konuştu.
‘HAYVANLARIN SUYUNDAN İÇİYORUZ’
Şaziye Sezer de, “Çocuklarımı yıkayamıyorum. Bayram geldi, evimde temizlik yapamıyorum. Temizlik yapmayı bırakın, evde abdest alacak su bulamıyorum. Suyumuzu bidonla taşıyoruz. Suyu motosikletle ya da omzumuzda taşıyarak getiriyoruz. Biz de insanız. Hayvanların içtiği sudan içiyoruz. Gelen su sağlıklı değil. Suyun gözünü görsünler, hortumun ucundan gelen suya bakmasınlar. Muhtar Avcı ile sürekli görüşüyoruz. Kendisi bize ‘ASAT’ı arayın’ diyor. Biz de buraya geldik. ASAT’ı birçok kez aradık. Mahallenin yakın bölgesinde su dolduracak yer yok. Biz araçlara binerek çeşmelerden su doldurup geliyoruz. Yaylalardan su getiriyoruz” diye konuştu.
‘PAYLAŞIM SIKINTISI VAR’  
Mahaller sakinlerinin isteklerini dinleyen Antalya BŞB Alanya Koordinatörü Güney de, “Su kaynağıyla ilgili bir sorun yok. Mahalleliler kaynaktan su geldiğini söylüyor ama mahalledeki bazı kaçak kullanımlardan dolayı mahallenin bir bölgesine su gitmediğinden dolayı bazı kişilerin evlerinde suyun olmadığını belirttiler. Biz de hem Antalya’da kaçakla mücadeleyle ilgili daire başkanlığına konuyu bildirdik. Bugün (dün) buraya Antalya’dan gelen bir ekibi Üzümlü Mahallesi’ne gönderdik. Bu mahalledeki kaçak kullanımların hepsini ortadan kaldırarak suyu ulaşmayan vatandaşlara suyu bugün (dün) içerisinde ulaştırmaya gayret edeceğiz. Mahallelerimizde bazen böyle durumlar yaşanabiliyor. Su paylaşımından dolayı vatandaşların kendi aralarında bazı sıkıntılar var. Sistem oturuyor. Önümüzdeki süreçte sistem tam anlamıyla oturduktan sonra Alanya merkezde içme suyu aboneleri nasıl su kullanıyorsa, mahalleler de bu şekilde kullanacak. Mahalle abonelerimizden bir fatura çıkarmıyoruz. Fatura çıkarmadığımızdan dolayı bazı uygun olmayan, kendi güzergahı dışında kullanımlar gerçekleşiyor. Özellikle bahçe sulamalarıyla ilgili çok yoğun kullanımlar gözüküyor. İçme suyunun kendi amacı dışında kullanılan bazı durumdan kaynaklanıyor. Bu nedenle bazı sıkıntılar yaşanabiliyor. Yaz dönemi bittikten sonra hem kaçak ekibimiz, hem de Alanya’daki diğer içme suyu ekiplerimiz bu konuda tüm mahallelerimizde bir çalışma yapacaklar. Alanya’daki kaçak kullanımını en az seviyeye indirmeye çalışacaklar. Hiç kaçak kullanımı olmayacak hale getirmek için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Bundan önceki dönemde mahallelerde herkes kendi suyunu kendisi işletiyordu. Muhtarlıklarımızın işlettiği sular vardı. Bu nedenle geçiş döneminde bunlarla ilgili sıkıntılar var. Bunların önlemini hızlı bir şekilde alacağız. Kaçak kullanımdan dolayı suyu ulaşmayan bölgelere de çok hızlı bir şekilde müdahale edip suyu ulaştırmaya gayret göstereceğiz” dedi.
‘SUYU BOŞA AKITIYORLAR’
Muhtar Avcı ise, “Alanya’nın içme suları buradan geliyor. Belediye encümen kararı var. Burada boru döşendi, depo yapıldı. Mahalleli illa suyu şebeke hattına bastırmayacağız diyor. Suyu alacağız diyorlar. Su paylaşımından dolayı bir sıkıntı var. Mahallede sulama yapıyorlar. Havuzu dolduruyorlar. Suyu boşa akıtıyorlar. ASAT’ı aradığım zaman ceza yazamayacaklarını söylüyorlar. Mahalleli suyu bulduğu zaman hemen bahçesini suluyor” şeklinde konuştu.