Sapanca Gölü’nde su seviyesi yükseldi, kirlilik alarm veriyor

Kaynak: Zaman, 12 Eylül 2015 Cumartesi

Sapanca Gölü’nü besleyen derelerde lastikten elbiseye, evsel atıklardan pet şişeye kadar birçok atığa rastlamak mümkün. Gölün kirli dereler sebebiyle tehdit altında bulunduğunu belirten vatandaşlar, “Eğer gölü besleyen dereler kirlilik unsurlarından arındırılmazsa zamanla göl suyunun genel kalitesi de bozulacak.” uyarısında bulunuyor.

Sakarya ve Kocaeli’nin içme suyu havzası olan Sapanca Gölü’nü besleyen bazı dereler çöpten geçilmiyor. Dünyanın ‘suyu içilebilir nadide gölleri’ arasında bulunan Sapanca Gölü’nü besleyen derelerdeki kirlilik tepki çekiyor. Derelerde pet şişeden metal atıklarına, kullanılmış tarım ilacı kutusundan, evsel çöplere kadar yoğun şekilde atık bulunuyor. Bu kirlilik de derelerdeki suyun kalitesini düşürüyor.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Çevre Mühendisliği bölümünde yapılan yüksek lisans çalışmasında da derelerdeki kirlenmeye dikkat çekilmişti. Çalışmada, gölün genel su kalitesi halen birinci sınıf çıkarken derelerin su kalitesinin ise düştüğü belirlenmiş, su örnekleri analizi sonucunda derelerdeki su kalitesinin üçüncü ve dördüncü sınıfa kadar gerilediği ortaya çıkmıştı. Geçen sene gölün su seviyesi, kuraklık ve aşırı tüketim sebebiyle dikey olarak 3 metreye kadar düştü. Su rezervi bakımından kritik eşiğin altına inen gölün imdadına bu yılki yoğun kar yağışı ve sağanak yetişti. Artan su seviyesi sebebiyle genel kalitesini koruyan Sapanca Gölü, kirli dereler sebebiyle tehdit altında bulunuyor. Çevre halkı, gölü besleyen derelerin temiz tutulması ve kirletilmesinin önüne geçmesini istiyor. Vatandaşlar, “Eğer gölü besleyen dereler kirlilik unsurlarından arındırılmazsa zamanla göl suyunun genel kalitesi de bozulacak. Bu kadar güzel ve suyu içilebilir nadide gölü kirletenlere karşı gerekli cezai müeyyideler uygulanmalı. Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) gölü besleyen dereleri sürekli denetlemeli ve kirletilmesine izin vermemeli.” diyerek bölgede acil tedbir alınmasını istediler.