Su değil pislik akıyor!

Kaynak: Yeniasır, 17 Eylül 2015

Aydın’ın Tabakhane Deresi, içine atılan çöpler temizlenmeyince pislik yuvası oldu. Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, “İnsan sağlığını tehdit eden bir tablo, önlem alınmalı” dedi.
Aydın’ın Efeler ilçesinde Paşa Yaylası’ndan doğup birçok mahalle ve kent merkezinin içinden akıp Büyük Menderes Nehri’ne dökülen Tabakhane Deresi’nden ovalara hayat veren su yerine pislik akıyor. Suların çekilmesiyle birlikte çöp yığınlarının oluştuğu dere, hastalıklara davetiye çıkarıyor, etrafa kötü koku yayıyor.

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı ıslah çalışmasının ardından bir daha derenin temizlenmediğini öne süren Orta Mahalle Soğukkuyu mevkii sakinleri, Tabakhane deresinin çöp yuvası haline gelmesine isyan etti. Dere kenarında dükkanları bulunan esnaf ise, “Gündüz sinekten geçilmiyor, gece kurbağa sesinden uyunmuyor. Tabakhane deresinin bu görüntüsü Aydın’a yakışmıyor. Bu konuda şikayetimizi belediyeye ve ilgili yerlere ilettik. Ancak hiçbir önlem alınmadı. Dere pislikten geçilmiyor. Vatandaşların da derenin temizliğine dikkat etmesi gerekir” diyerek tepki gösterdi.

Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, Büyük Menderes Nehri’nin sulamada dahi kullanılmasının sakıncalı hale geldiğini belirtti. Tabakhane deresindeki kirliliğin çevrede yaşayan insanların sağlığını tehdit ettiğini kaydeden Aydın, “Yaz aylarında suların azalmasıyla dere çöp yığınağı ve hastalık yatağı haline geldi. Deredeki çöplerin çürümesiyle etrafa kötü koku yayılıyor, bu dere insanların nefes almasını zorlaştırıyor. Bu kirli sularda yaşayan ve temas eden hayvanlar çevreye hastalık bulaştırma tehlikesi taşıyor. Derenin suyunun sulamada kullanılması ise kirliliğin bitki ve sebzelere bulaşmasına, sonuçta da insanlarda bulaşıcı enfeksiyon hastalıklarına sebep oluyor. Hem kirliliğin giderilmesi hem de sebeplerin ortadan kaldırılması konusunda acil müdahale gerekiyor” diye konuştu.