Güney Carolina sular altında

Carolina-da-sel-1Kaynak: Amerikanınsesi, 6 Ekim 2015

Amerika’nın Güney Carolina eyaleti, tarihinin en şiddetli sel felaketinin yaralarını sarmaya çalışıyor. Sel nedeniyle halkın bir bölümü, evlerini terk etmek zorunda kaldı. Binlerce eve içme suyu ve elektrik verilemiyor. Eyalette başkent Columbia dahil birçok bölgede sadece birkaç gün içinde metrekareye 60 santim yağış düştü. Yetkililer, suyun çekilmesinin günler süreceğini söylüyor ve yağmurun dinmesinin tehlikenin geçtiği anlamına gelmediği uyarısında bulunuyor.

Güney Carolina eyaletinin büyük bölümü, birkaç gündür süren şiddetli yağış nedeniyle su altında kaldı. Haftasonunda birçok evi su bastı. Kaçamayanlar helikopterlerle kurtarıldı.

Carolina-da-sel-2Felaketten etkilenen bir anne, yaşadıklarını ”Hayatımın en korkunç anıydı. 15 aylık kızımı sıkı sıkı tutuyordum. Çok korktuk ama kurtulmayı başardık,”diye aktardı.

Diğer bir selzede ise ,”Arabayı çıkaramayacağımızı düşündük, çok korktuk. Öleceğimizi düşündük,”dedi.

Mahsur kalanları kurtarmak için kendi botuyla yardıma koşan bir kişi: ”Bir evin çatısına vurdum, karşılık bekledim. Üzerinde ‘Çatı katındayız’ yazan bir not bulduk,”diyerek bir aileyi nasıl kurtardığını anlattı.

Güney Carolina Valisi Nikki Haley, eyaletin bin yıldır bu kadar şiddetli yağış görmediğini söyledi.

Carolina-da-sel-3Haley, ”Şu anda 40 bin eyalet sakinine içme suyu hizmeti veremiyoruz. Hatlardaki onarım devam ediyor, ekipler konutlara bir an önce yeniden su verilmesi için çalışıyor. 26 bin sakinimiz ise elektrikten yoksun. Elektrik hemen gelmeyecek,” diyerek yaşanılan durumu açıkladı.

Yetkililer, su basan yollarda ve altyapıda çökme tehlikesi olduğu için yağmurun dinmesinden sonra da tedbirin elden bırakılmaması gerektiği uyarısında bulunuyor.

Virginia eyaletinin Fairfax kentinden bir arama kurtarma ekibi de çalışmalara katılıyor.

Arama Kurtarma Ekibi Lideri Randy Bittenger, ”Su baskını nedeniyle bazı yapıların çökme tehlikesi var. Herhangi bir çökme yaşanması durumunda arama-kurtarma çalışmaları için gereken teçhizatla burada hazır bekliyoruz,”dedi.

80 kişiden oluşan ekip, yanlarında sürat motorları, özel eğitimli köpekler ve teçhizatla Federal Acil Durum Dairesi’nin çağrısı üzerine Güney Carolina’ya gitti.