Su havzasına kaçak inşaat

Kaynak: Sümeyra Tansel, Taraf, 26 Ekim 2015

kaçakİstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) “yargıya gidilmesini” engellemek için planlarını askıya çıkarmayarak koruduğu iddia edilen Sinpaş Aydos Country evlerinde skandallar bitmiyor. CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Hakkı Sağlam, konut satışı hala devam eden projenin inşaatının da ruhsatsız olduğunu tespit ettiklerini açıkladı. Buna rağmen Sinpaş’ın hukuksuz şekilde inşaata devam ettiğini anlatan CHP’li Sağlam “Bölge İSKİ su toplama havzası içinde kaldığı için İBB ve Sancaktepe Belediyeleri orada bulunan herhangi bir binanın çatısındaki değişime bile müdahale edebiliyor. Ancak iki belediye de Sinpaş’ın bölgede yaptığı kaçak 13 binanın gözlerinin önünde yükselişine karşı üç maymunu oynayarak yeni bir skandala imza atıyor” diye konuştu.

KAÇAK BİNALAR YÜKSELİYOR

Aydos Country projesinin inşaat alanında incelemelerde bulunan CHP’li Sağlam binalar kaçak olduğu için inşaat alanında ruhsat tabelasının bulunmadığını söyledi. “Ruhsatsız bu inşaatların devam ettiğini Belediyelerin bilmemeleri mümkün değil” diyen Sağlam, “Yaptığımız ziyarette kaçak inşaatın tüm hızıyla devam ettiğini gözlemledik. İnşaatta büyük yol alınmış binaların beş katı bitmiş” şeklinde konuştu. Sinpaş’ın kaçak inşaatlarında incelemelerini sürdüren CHP’li Sağlam halihazırda inşaatta 3 kule vincin ve 2 iş makinasının ve yüzlerce işçinin aktif olarak çalıştığını gördüklerini belirterek, “İBB Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Sancaktepe Belediye başkanı İsmail Erdem bu kaçak binalara göz yumarak açık bir şekilde suç işliyorlar” dedi.

“İBB VE SANCAKTEPE BELEDİYELERİ KAÇAK İNŞAATA GÖZ YUMUYOR”

İstanbul 6. İdare Mahkemesi geçen haziran verdiği kararda aslında hastane arazisi olarak ayrılan ancak Belediyenin cinliğiyle konut alanına çevrilmek istenen Sinpaş Aydos Country evlerine ait planları “kamu yararı bulunmadığı” gerekçesiyle iptal etti. Mahkeme kararının ardından inşaatın ruhsatı da iptal oldu. Ancak ruhsatın iptali Sinpaş’ı durdurmadı. Sinpaş kaçak binalardaki konutları yaklaşık olarak 1 milyon 500 bin liraya satmaya devam etti. Bu arada ruhsatsız binalardaki inşaatta hız kesmedi. Yüzlerce işçinin ve iş makinesinin çalıştığı kaçak şantiyeye ise İBB ve Sancaktepe Belediyesi göz yumarak herhangi bir müdahalede, bulunmadı. İptal edilen 1/5000’lik plan geçen eylül ayında ufak değişikliklerle yeniden belediye meclisinden geçti.Yeni planları da yargıya taşımak isteyen CHP’li belediye meclis üyeleri İBB’nin yeni planların yargıda iptalini engellemek için askıya çıkarmayı geciktirdiği iddia etti. Çünkü mevzuata göre planlar askıya çıkarılmadan yargıya gidilemiyor. Sinpaş ise tüm bunlar olurken kaçak olarak inşaata devam ediyor. İBB ve Sancaktepe belediyeleri ise kaçak inşaatların yükselmesini herhangi bir müdahalede bulunmadan izliyor.

HASTANE ALANIYDI KONUTA ÇEVRİLDİ

Sinpaş’ın kaçak binalarını yükselttiği arazinin hikayesi ise kısaca şöyle: Başlangıçta Hazine’ye ait olan 50 bin metrekarelik arazi 2010 yılında Sancaktepe Belediyesi’ne devredildi. Ardından söz konusu alan, 3 bin 800 yataklı şehir hastanesi yapılmak üzere sağlık tesis alanı olarak ayrıldı. Ancak daha sonra Sancaktepe Belediyesi plan değişikliğiyle söz konusu yeri konut alanı yapmak istedi. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü karşı çıkınca da “Park” olarak ayrılmış başka bir araziyi hastane yeri olarak ayırdı. CHP grubu plan değişikliğine itiraz etti ancak söz konusu değişiklik AKP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi. CHP’li üyeler bu gelişmelerin ardından kabul edilen planı yargıya taşıyıp iptal ettirdi. O sırada projenin ruhsatı da iptal oldu ama İBB iptal edilen planı birkaç küçük değişiklikle meclisten yeniden geçirdi. CHP’li meclis üyelerinin iddiasına göre de İBB yeni planların yargıya taşınmasını engellemek için planları askıya çıkarmayı geciktirdi. Çünkü mevzuata göre askıya çıkmayan plan hakkında yargıya gidilemiyor. İBB ve Sancaktepe Belediyesi bununla da kalmadı. Bu arada Sinpaş’ın kaçak konutlarının yülselmesine de göz yumdu. Şimdi kaçak binaların akıbetinin ne olacağı merak ediliyor.