Kıyak planın üstüne yedi yıl su içti

sırmaKaynak: Aysun Yazıcı, Taraf, 9 Kasım 2015

Sırma Su tarafından Sapanca Gölü’ne yakın koruma alanında kaçak inşa edildiği iddia edilen fabrika ile ilgili soruşturma 7 yıl sonra bitti. AKP’li belediye başkanı Süleyman Dişli ile meclis üyeleri hakkında 2’şer yıla kadar hapis istendi.

Sırma Su’ya ait tesislerin Sapanca’nın Mahmudiye Köyü’nde inşa edilen kaçak binasına usulsüz ruhsat verdikleri iddiasıyla, AKP’li meclis üyesi ve bürokratlar tam yedi yıl sonra hâkim karşısına çıktı. 2008 yılında başlayıp yılan hikâyesine dönen ve ucu AKP’lilere kadar uzanan “kıyak imar izni” davasının ilk duruşması geçen ay yapıldı.

KORUMA BÖLGESİNE YAPILDI

Adapazarı Belediyesi’nin Sangarius AVM ihalesine fesat karıştırdığı iddiasıyla gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan AKP’li Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli’nin de sanıkları arasında olduğu dosyayla ilgili süreç şu şekilde gelişti: Rüşvet aldığı iddiaları nedeniyle 2008 yılında AKP Genel Başkan Yardımcılığı’ndan istifa etemek zorunda kalan Şaban Dişli’nin kuzeni olan Davut Dişli’nin Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Sırma Su, aynı yıl Sapanca’da büyük bir tesis kurmak istedi. Koruma altındaki Sapanca Gölü yakınlarındaki Mahmudiye Köyü’nde inşa edilmek istenen tesis için firma çalışmalarına başladı. Bu sırada başkanlığını AKP’li Zeki Toçoğlu’nun yaptığı Sakarya Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 7 Ağustos 2008’de hazırlanan 1/5000’lik plan ile Sırma Su Fabrikası projesine ruhsat verildi.

Tesisler için çalışmalara başlarken, Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi harekete geçerek, İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mimarlar Odası, meclisten geçen imar planının, üst ölçekli çevre düzeni planına, planlama tekniklerine, şehircilik ilkelerine, imar mevzuatına ve kamu yararına uygun olmadığını ileri sürdü. İki yıl sonra sonuçlanan davada Mimarlar Odası haklı bulunurken, mahkeme, Sakarya Büyükşehir Belediye Meclisi Kararı’nda kamu yararının söz konusu olmadığını vurguladı. Karara, meclis üyesi ve bürokratlar itiraz etti ve dosya Danıştay’a gitti. Danıştay da, Sırma Su’ya verilen araziyle ilgili imar planının yasalara aykırı olduğunu belirtti. Süreç savcılığa yansıdı.

Sakarya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, aralarında şu anki Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli’nin de olduğu isimler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Soruşturma başlatan Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı, yedi yıl sonra şüpheliler hakkında “görevi kötüye kullanmak” suçlamasından iddianame hazırladı. Dönemin belediye başkanı İbrahim Uslu ile dönemin belediye meclis üyesi, şimdiki belediye başkanı olan Süleyman Dişli’nin de aralarında olduğu 49 isim iddianamede “sanık” olarak sıralandı. Sırma Su’ya ait tesisin, Sapanca Dere havzasının bulunduğu alanda inşa edildiği belirtilen iddianamede şok suçlamalar yer aldı. Tesisin inşa edildiği alanın bir kısmının orman, bir kısmının da özel alanda kaldığı belirtilen iddianamede, imar planın yasaya aykırı bir şekilde verildiği vurgulandı. İddianamede, belediye meclis üyelerinin kararıyla kaçak yapılaşmanın önü açıldığı ifade edildi. Sakarya 4. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, sanıklar hakkında “Görevi kötüye kullanma” suçlamasından iki yıla kadar hapisleri istendi. Taraf’ın ulaştığı Sırma Su yetkilileri ise, kaçak yapıyla ilgili verilen “kıyak imar izni” davasıyla ilgili konuşmak istemediklerini belirtti.

İHALEYE FESAT’TAN GÖZALTINA ALINDILAR

Öte yandan, Sakarya’nın merkez Adapazarı Belediye Başkanı AKP’li Süleyman Dişli ve Belediye Başkan Yardımcısı Rıdvan Özüm’ün de aralarında bulunduğu 6 kişi, Sangarius AVM ihalesine “fesat karıştırdıkları” suçlamasıyla gözaltına alınmış ve serbest bırakılmıştı. Süleyman Dişli, Silivri’deki arsaların imar durumunu değiştirdiği suçlamalarıyla karşı karşıya gelen ve bu suçlama nedeniyle istifa etmek zorunda kalan dönemin AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’nin ve Sapanca’da yine imar konusunda suçlanan Sırma Su’yun sahibi Davut Dişli’nin de kuzeni.