Su cenneti Brezilya’da susuzluk

Kaynak: Özgür Gündem, 2 Kasım 2015

Dünyanın en önemli tatlı su rezervlerine sahip Brezilya’da nüfusun büyük kısmının yoğunlaştığı doğu ve güney bölgelerinde su kıtlığı yaşanıyor.

Dünyanın en önemli tatlı su rezervlerine sahip Brezilya’da, Sao Paulo ve Rio de Janerio kentlerine su veren barajların bazılarında doluluk oranı yüzde 6’lara kadar düşmüş durumda.

Ülkedeki su sıkıntısının özellilke 70 milyonu aşkın kişinin yaşadığı Rio de Janerio, Sao Paulo ve Bahia eyaletlerinde giderek arttığı bildiriliyor. Rio de Janerio’nun kuzeyindeki Saracuruna su rezervinin yanı sıra Sao Paulo ile Bahia’daki birçok barajda ciddi su sıkıntısı yaşanıyor. Barajlardaki doluluk oranlarının düşmesi elektrik üretiminin yüzde 75’ini barajlardan elde eden Brezilya için önemli bir sorun. Su rezervlerindeki azalma önümüzdeki yıl Rio Olimpiyatları’nın yapılacak olması nedeniyle de önem taşıyor.

Barajlar boş

Birçok büyük kentin su ihtiyacını karşılayan barajlardaki doluluk oranları yüzde 6’lara kadar düşmüş durumda. Paraiba nehri üzerinde kurulu dört büyük barajın doluluk oranları ekimde yüzde 6’da kalırken, Bahia’daki Sobradinho Barajı’nda da yine aynı doluluk oranına ulaşılabildi. Sao Paulo’daki en önemli su kaynağı olan Cantareira’daki doluluk oranı ise yaşanan kuraklık ardından kısmen artış gösterse de, yüzde 16 gibi düşük bir seviyede kaldı.
Kriz değil yapısal sorun

200 milyon nüfuslu Brezilya dünyanın en önemli tatlı su yataklarına sahip olsa da su kaynaklarının büyük kısmı nüfus yoğunluğunun az olduğu kuzeydeki Amazon nehri ile yan kollarında birikiyor. Bu su kaynaklarının bulunduğu bölge ile Sao Paulo, Rio de Janerio veya Bahia arasında binlerce kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Aşırı sıcaklar ve kuraklıklar su sorununa neden gösterilse de su kaynaklarının değerlendirilmesi ve atık suların yönetimi noktasındaki yanlış politikaların da rezervlerdeki azalmaya yol açtığı kaydediliyor. Yapılan araştırmalara göre, sadece Rio de Janerio’daki atık suların yüzde 80’i hiçbir arıtma yapılmadan akarsulara bırakılıyor.