Bolu’da su zammına karşı imza kampanyası başlatıldı

boluKaynak: boluekspres, 22 Ocak 2016; bolugündem, 24 Ocak 2016

CHP İl Gençlik Kolları ve Kadın Kolları tarafından suya yapılan yüzde 39.5’luk zammın geri alınması için imza kampanyası başlatıldı. Yaklaşık 6 bin imzanın toplandığı standa gelen CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan da imza atarak kampanyaya katıldı.

Burada bir konuşma yapan Özcan, zammın işçi ve memur maaşına yapılan zam oranında olması gerektiğini savundu. CHP’li belediye meclis üyeleri ile konuyu görüşeceğini söyleyen Özcan, “Önümüzdeki hafta zannediyorum belediye meclisi toplanacak. Orada da bu konuda girişimde bulunun diyeceğiz. Bunu özellikle rica edeceğim. Bu atılan kazık tüm vatandaşlara atılan bir kazıktır.” dedi.

İzzet Baysal Caddesi üzerinde yapılan kampanya hakkında bilgiler veren CHP Bolu İl Gençlik Kolları Başkanı Tahsin Mert Karagöz, “Bizler bugün yine bütün eleştirilere rağmen, bütün çamur atmalara rağmen buraya Bolu’yu ne kadar sevdiğimizi, Bolu Halkını ne kadar düşündüğümüzü belirtme amaçlı burada Bolu Belediyesinin sulara uyguladığı yüzde 39.5’luk zammın geri alınması için bir imza kampanyası düzenledik. Burada sağ olsunlar partili büyüklerimiz ve Bolulu hemşerilerimiz bizlere büyük bir teveccüh gösterdi ve bizlere büyük destek verdiler. Sabah saat 9.30’da başladığımız imza kampanyamıza yaklaşık 6 bin imza topladık yaklaşık 5 saat içinde. Bununla ilgili önceki gün ben basından takip ettiğim üzere önceki hafta imza kampanyamızda, AKP Bolu Milletvekili Sayın Ali Ercoşkun’un bizleri eleştirdiğini gördüm. Bizim amacımız şuydu, hiçbir menfaat gözetmeden ortak paydamız Bolu olsun, Bolu’nun menfaatleri doğrultusunda bir şeyler yapalım dedik. Onun için onların siyasi partisinden de destek bekledik ama beklediğimizi tabi ki bulamadık. İlgilenen bize imza veren 5 bin kişiye teşekkürlerimizi saygılarımızı sunuyorum.” dedi.

Özcan; “Memura işçiye ne kadar zam yapılmışsa o orana çekin”

Karagöz’ün ardından konuşan CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, yapılan zammın kabul edilemeyeceğini, oranın maaş zamlarına çekilmesi gerektiğini söyledi. Özcan şöyle konuştu; “Bütün halkımızın cebine büyük bir yük bindiren yaklaşık yüzde 40’lık su zammını protesto etmek için ve bu su zamlar geri alınsın diye çağrıda bulunmak üzere bu imza kampanyasını düzenleyen Cumhuriyet Halk Partisi’nin gençlik ve kadın kollarına sayın başkanlarına yöneticilerine çok teşekkür ediyorum. Sen hükümet olarak emekliye memura yüzde 3 mü 5 mi zam yapalım tartışması yapacaksın, ama en temel ihtiyaç olan suya tek kalemde yüzde 40 zam yapacaksınız. Bunun kabulü mümkün değil. Emekliye gelince para yok, ama su parası ödetmeye gelince o emekliye tek kalemde yüzde 40 zam. Bunu CHP kadın kolları ve gençlik kolları organize etmiş ama bu su zamları sadece Cumhuriyet Halk Partisi’ne oy veren yada Cumhuriyet Halk Partililere yapılmış bir zam değildir. Bu Bolu’da AKP’ye oy veren, MHP’ye, diğer siyasi partilere oy veren bütün Bolulu vatandaşlarımıza atılmış bir kazıktır, Bolu Belediyesi tarafından. Biz uzun bir süre Bolu Belediyesi’nin bu konuda geri adım atmasını bekledik. Ama maalesef bu konuda herhangi bir geri adım atma söz konusu olmadı. Bir de kurnazlık yaptılar, nasıl olsa, ilk su faturası seçimden sonra yani Ocak ayından itibaren insanlara gelecek gerekçesi ile Kasım ayından itibaren bu zammı yürürlüğe koydular. Dünyanın neresinde olursa olsun, işçiye memura yüzde 3 – 5 zam yaparken, en temel kullanım maddelerinden olan suya yüzde 40 oranında zam yapılmaz. Biz buradan açık bir çağrıda bulunuyorum. Bu imzaları kadın ve gençlik kollarımız tamamladıktan sonra arkadaşlarımız bunları belediye başkanına sunacaklar. Bolulular bu su zamlarından dolayı mağdur. Ülkenin hiçbir yerinde suya yüzde 40 zam yapıldığı görülmemiştir. Lütfen belediye başkanı olarak belediye meclisini toplayın ve bu su zammını memur ve işçi maaşlarına en son ne kadar zam verilmişse o orana geri çekin diyeceğiz. Ben bugün belediye meclis grubumuzla da görüşme yapacağım. Onlardan da şunu isteyeceğim. Seçilmiş belediye meclisi üyeleri olarak bu su zammının geri alınması ve memur ve işçi maaşlarına yapılan zamma indirilmesi noktasında bir önerge verin. Önümüzdeki hafta zannediyorum belediye meclisi toplanacak. Orada da bu konuda girişimde bulunun diyeceğiz. Bunu özellikle rica edeceğim. Bu atılan kazık tüm vatandaşlara atılan bir kazıktır. Biz hep bir şey söyleriz. Sosyal demokrat belediyecilik anlayışı ile diğer belediyecilik anlayışı arasındaki farka dikkat çekeriz. Bizim bugün su zamlarını geri al diye çağrıda bulunduğumuz Bolu Belediyesi AKP zihniyeti ile yönetiliyor. Mengen Belediyesi sosyal demokrat belediyecilik anlayışı ile yönetiliyor. Farkı ne? Seçimin üzerinden yaklaşık iki yıl geçti, Mengen Belediyesi suya hiç zam yapmadı. Keza Mudurnu Belediyesi de aynı anlayışta.”

Bolu Gündem’den Özge Çiğre’nin haberine göre, Cumhuriyet Halk Partisi CHP Gençlik ve Kadın Kollarının Milletvekili Tanju Özcan ile birlikte önceki gün başlattıkları belediye su zammı protestoları sürerken, Bolu Belediyesinden indirimli su açıklaması geldi. CHP İl Kadın Kolları ile Gençlik Kolları, İlimiz Belediyesi tarafından yapılan su zamlarının geri alınması için imza kampanyası düzenlemiş ve kampanyada şua ana kadar yaklaşık 6 bin imza toplandığı belirtilmişti. İmza kampanyasının yapıldığı standı ziyaret eden CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, “Söz konusu zamlar sadece CHP’ye oy veren vatandaşlara değil AKP, MHP ve diğer siyasi partilere oy veren vatandaşlara da atılmış bir kazıktır. Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir uygulama olmaz. Buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum, imzalar toplandıktan sonra Bolu Belediyesi’ne sunacağız. Lütfen Belediye Başkanı olarak Sayın Yılmaz, Belediye Meclisi’ni toplasın ve bu zammı, memur ve işçilere yapılan zam oranlarına geri çeksin ve Boluluları mağdur eden bu uygulamadan vazgeçilsin!” demişti. Bu açıklamanın ardından Bolu Belediyesinden bir yazılı basın açıklamadı yapıldı. Bolu’da eski su sayaçlarını dijital su sayaçları ile değiştirenlerin suyu indirimli kullandığı açıklanırken, Bolu Belediyesi metreküp fiyatı 3 lira olan suyun, dijital sayaca geçen vatandaşlar için 2,5 lira olduğunu açıkladı. Bolu Belediyesinden konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; Bolu Merkezde işyeri ve konutlardaki kayıp kaçağa neden olan ve sürekli arızalanan mekanik su sayaçları personel giderleri açısından maliyet yükseltmektedir. Bu nedenle dijital su saatine geçen vatandaşlarımıza suyun metreküp fiyatında indirim uygulanmaktadır. Mekanik (eski) sayaç kullanan vatandaşlarımız için 2016 yılı itibari ile suyun metreküp fiyatı 3 lira iken bu rakam dijital sayaca geçen vatandaşlar için 2,5 lira olarak ücretlendirilmektedir. Bolu Belediyesi Meclis Kararı ile belirlenen bu fiyatların üzerinden ayrıca evli ve 3 (üç) çocuk sahibi vatandaşlarımız için yüzde 15, engelli ve şehit yakını aileler için ise yüzde 15 ekstra indirim gerçekleştirilmektedir. Vatandaşlarımız daha detaylı bilgi almak ve indirimlerden faydalanmak için Bolu Belediyesi Bol-Hizmet Noktalarına başvurabilirler.”

Haberin altına yazılan yorumlarda dile getirilen şu eleştiri oldukça dikkat çekiciydi:

“Belediyenin açıklaması külliyen yalan. Dairemde dijital su sayacı var. 30 TL karşılığı 7.72 metreküp su aldım. Metreküpü 2.5 TL olsa 12 metreküp su yapar. Milletin aklıyla utanmadan dalga geçiyorlar. İnanmayan varsa yarın 30 TL su alıp baksın kaç metreküp verildiğine.”