Gölün Kurumaması İçin Az Su Tüketen Bitki Üretiyorlar

burdurgölüKaynak: haberler, 14 Ocak 2016 Perşembe

Burdur Gölü’nün kurumasını önlemek amacıyla hayata geçirilen Lisinia Doğa Projesi kapsamında, buradan yararlanılan tarım arazilerinde az su tüketen kekik, lavanta, ada çayı ve gül üretimi yapılıyor.

Burdur’un Karakent köyü yakınlarındaki alanda hayata geçirilen, doğayla ilgili birçok alt çalışmayı barındıran Lisinia Doğa Projesi’nin sorumlusu Öztürk Sarıca, giderek kuruyan Burdur Gölü’ne dikkati çekmek amacıyla 11 yıldır çalıştıklarını söyledi.

Bu kapsamda 4 yıl önce hayata geçirmeyi düşündükleri büyükbaş hayvancılıkla ilgili projeyi değiştirerek gül üretimine başladıklarını belirten Sarıca, “Büyükbaş hayvancılık içinmısır ve yonca yetiştirmek gerekiyordu. Bu bitkiler de çok fazla su tükettikleri için gölü olumsuz etkileyecekti. Bu nedenle projeden vazgeçerek, az su tüketen gül üretimine başladık” dedi.

“50 ton lavanta, 2 ton kekik, 1,5 ton ada çayı ürettik”

Yaklaşık 200 dekarlık alanda gül yetiştirdiklerini ve şimdiye kadar 30 ton ürün aldıklarını anlatan Sarıca, köylülere az su tüketen bitkilerin de bölgede yetiştirilebildiğini gösterdiklerini ifade etti.

Bu çalışmanın ardından Lisinia Doğa Projesi alanı ve Yeşilova ilçesine bağlı Akçaköy’de yaşama geçirdikleri “Lavanta Deresi” projesi kapsamında 950 dekarlık arazide aromatik bitki yetiştiriciliğine başladıklarını dile getiren Sarıca, şöyle konuştu:

“Geçen yıl 50 tona yakın lavanta, 2 ton kekik ve 1,5 ton ada çayı üretimi yaptık. Bunların kurusunu da hazırlayarak insanlara tanıttık. Bu bitkilerin yağını çıkararak tüketiciye ulaşmasını sağladık. Şimdi bu bitkilerin katma değerini artırmak amacıyla şampuan ve sabun gibi ürünlerde kullanmak için çalışmalara başlayacağız. Bu üretimin yerine büyükbaş hayvancılık için gerekli yonca ve mısır gibi bitkileri ekseydik, yılda 2 milyon ton su harcayacaktık. Böylece göl suyunun daha da azalmasına neden olacaktık.”

“Türkiye’nin pek çok noktasına lavanta fidesi gönderdik”

Sarıca, yaklaşık 1,5 yıl önce yönetmen Şafak Türkel ile “Göle Yas” belgeselini hazırladıklarını ve göldeki kurumaya dikkati çekmek için “su orucu” etkinliğini gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Bu etkinliğe sosyal medya üzerinden yaklaşık 1 milyon kişinin destek verdiğini belirten Sarıca, “Güçlü bir kamuoyu oluştu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı da Burdur Gölü Eylem Planı protokolünü 13 Kasım 2015’te imzaladı. Bu anlamda atılan imzaları ve göl için yapılan çalışmaları önemsiyoruz” dedi.

Sarıca, Türkiye’de kurumakta olan sulak alanlar ya da suyu azalan göllerin çevresinde yaşayanların, kendilerini arayıp çalışmaları hakkında bilgi aldığına işaret etti.

Özellikle aromatik bitki yetiştiriciliği konusunda büyük ilgi oluştuğunu dile getiren Sarıca, “Türkiye’nin pek çok noktasına lavanta fidesi gönderdik. Kekik üretiminin nasıl yapılabileceğini anlattık. Şimdi Türkiye’nin pek çok yerinde bu konuda çalışmalar başlatıldı” diye konuştu.