Irak’taki İç Göçmenlerin Durumu

kampKaynak: beyazgazete, 19 Ocak 2016 Salı

Tazede Sığınmacı Kampı Müdürü Mahmut: ‘Kampın yeterince temiz olmaması ve içme suyu sıkıntısından dolayı, iç göçmenler arasında cüzzam hastalığı yayıldı’.

Irak’ta terör örgütü IŞİD’in saldırılarından kaçarak Süleymaniye ilindeki Tazede Sığınmacı Kampı’nda yaşam mücadelesi veren iç göçmenler arasında cüzzam hastalığının görüldüğü belirtiliyor.

Salahaddin ve Diyala ilinden gelen yaklaşık 550 iç göçmen ailenin yaşadığı kampta, yeterli oranda temiz suyun temin edilememesi ve altyapının kötü olmasından dolayı çocuklar arasında cüzzam hastalığının yayılmaya başladığını söyleyen Tazede Sığınmacı Kampı Müdürü Efrasyaw Mahmut, AA muhabirine konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Mahmut, ‘Kampın yeterince temiz olmaması ve içme suyu sıkıntısından dolayı, iç göçmenler arasında cüzzam hastalığı yayıldı. İlk belirtilerin ortaya çıkmasıyla birlikte, Birlemiş Milletlerin (BM) kamp içerisinde inceleme yapmasını istedik. Çocuklar üzerinde yapılan muayenenin sonucunda 4 çocuğa bu hastalığın teşhisi konuldu’ dedi.

Söz konusu hastalığın diğer kamp sakinlerine bulaşmaması için BM ve diğer insani yardım kuruluşları tarafından bazı önlemlerin alındığını söyleyen Mahmut, ‘Bu hastalığa yakalanan veya korumasız olan kişiler en yakın hastanede tedavi altına alındı. Cüzzam hastalığına yakalanan çocuklar tedaviye cevap vermeye başladı ve yüzde 50 oranında bir iyileşme var’ bilgisini paylaştı.

Kampta kalan ve iki çocuğu cüzzam hastalığına yakalanan Basım Muhammet ilk vakanın kendi çocuklarında görüldüğünü belirterek şunları kaydetti:

‘Çocuklarımın vücudunda yaraların çıktığını fark edince hemen hastaneye götürdüm. Orada bir teşhis yapılmadı ve daha sonra özel bir hastaneye götürmemi tavsiye ettiler ancak maddi durumum iyi olmadığından dolayı tedavi ettiremedim. BM’ye bağlı doktorların gelip muayene etmesinden sonra tedavi altına alınıp ilaç vermeye başladılar.’

İç göçmenlerin maddi sıkıntılardan dolayı tedavi olamadıklarını kaydeden Muhammet, kamp içinde yaklaşık 50 kişi de daha bu hastalığın görüldüğünü ileri sürerek, söz konusu kişilerin maddi durumları yetersiz olduğu için tedavi olamadığını aktardı.

Uluslararası Mülteciler Örgütü (IOM) 2015 yılında Irak’taki çatışmalar ve terör olaylarından dolayı yaklaşık 3 milyon 200 bin kişinin iç göçmen statüsüne düştüğünü açıklamıştı. Örgüt tarafından yayımlanan raporda IKYB’nin çeşitli bölgelerindeki sığınmacı kamplarında yaklaşık 320 bin iç göçmenin kaldığı belirtilmişti.

IKBY İçişleri Bakanlığı Ortak Krizler Koordinasyon Merkezi tarafından 6 Ocak’ta yayınlanan bölgedeki insani durumu ele alan raporunda, petrol fiyatlarındaki ciddi düşüşler, merkezi hükümet tarafından bütçe kesintisi ve son olarak uluslararası yardım kuruluşlarının iç göçmenlere verdiği desteği azaltmasından dolayı acil yardım çağrısında bulunmuştu.