Kuraklık Afrika’da gıda krizine yol açıyor

Afrikada-kuraklık-krizi-2016Kaynak: Dünyabülteni, 17 Şubat 2016

Unicef, Afrika’nın Doğu ve Güney bölgelerinde yaklaşık bir milyon çocuğun kuraklık yüzünden “ciddi yetersiz beslenme” tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.Unicef’in bölgede gıda kriziyle ilgili yayınlandığı raporlarda, ülkedeki gıda kriziyle ilgili ciddi endişelerin olduğu kaydediliyor. Yetkililer bölgede ciddi bir gıda krizinin yaşandığını, insanların az bir gıda karşılığında eşyalarını satmak zorunda kaldığını bildiriyor. Öte yandan yetkililer, binlerce çocuğun sıvı ve beslenme yetersizliği yüzünden ciddi hastalıklarla karşı karşıya olduklarını vurguluyor.

Unicef Afriak Bölge Müdürü Leila Gharagozloo-Pakkala, El Nino kuraklığının çocuklara uzun yıllar hissedilecek maliyetlerinin olacağını söyledi. Gharagozloo-Pakkala, “Hükümetler kuraklığın önünü almakta yetersiz kalıyor. Çocukların hayatta kalması mevcut yardımlara bağlı” dedi.

Öte yandan Unicef Etiyopya için 87 milyon dolar, Angola için 26 milyon dolar ve Somali için 15 milyon dolar yardım çağrısında bulundu.

Geçtiğimiz günlerde Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) yetkilileri 2016’da El Nino’nun etkisinin, küresel sıcaklığın rekor düzeye ulaştığı 1997-1998 dönemindeki El Nino kadar şiddetli olabileceği uyarısında bulunmuştu.

Kuraklık, Afrikalıların en büyük geçim kaynağı olan tarım sektörüne büyük zarar verdiği için ihtiyaç sahiplerine yardım yapılmasını da zorlaştırıyor.

Afrika’nın yaklaşık 100 milyon nüfusuyla ikinci en kalabalık ülkesi Etiyopya’da son 50 yılın en kötü kuraklığından 10 milyon kişi etkilendi.