Peru’da petrol sızıntısı, yerli gruplar tarafından kullanılan Amazon Nehrini kirletti

Peruda-petrol-sızıntısıKaynak: BBC, 23 Şubat 2016
Peru’da devlete ait petrol şirketinin ana petrol boru hattında yaşanan sızıntı sonrasında, Amazon bölgesine en az 3.000 varil ham petrol nehre karıştı. Devlet yetkilileri ve yerel liderlerin yaptığı açıklamaya göre, en az sekiz adet yerli topluluğun su ihtiyacını karşıladığı iki nehir petrol ile kirlendi.

Petroperu isimli petrol şirketi çevrenin tam olarak temizleneceğine ve bu süreçte yerel halka su ve yiyecek yardımında bulunacaklarına dair söz verdi.

Şirket, oluşan ilk sızıntının bir heyelan tarafından tetiklendiğini belirtirken, ikinci çatlağın sebebi henüz bilinmiyor.

Devlete ait olan gözlem ünitesi OEFA’ya göre petrol sızıntısı Peru’nun kuzeybatısında bulunan Chiriaco ve Morona nehirlerini etkiledi.

Bölgede yaşayan yerli gruplarının lideri olan Edwin Montenegro, sızıntının Achuar bölge halkını etkilediğini ve petrolün yayılmasını engelleme çalışmalarının sağanak yağışlar sebebiyle geciktiğini söyledi.

Peru’nun Achuar bölgesinde acil durum ilan edildi

Peruda-petrol-sızıntısı-2

Peru’nun sağlık bakanlığı beş ilçede su kalitesi ile ilgili olarak acil durum ilan etti ve OEFA yetkilileri, yerel halkın sağlığının petrol sızıntıları tarafından etkilendiğinin saptanması durumunda, Petroperu’nun 17 milyon ABD doları civarında para cezası ile karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

OEFA yaptığı açıklamada, meydana gelen sızıntıları “izole olmayan vakalar” olarak değerlendirdi ve şirkete boru hattının parçalarını değiştirmeleri ve bakım hizmetlerini geliştirmeleri yönünde talimat verdi.

Petroperu başkanı German Velasquez, petrolün oluşturduğu kalın çamur tabakasını temizlemek için şirketin çocuklara para verdiğini öne süren raporları yalanladı.

Ancak Velasquez, çocuklara petrolü temizleme görevi vermiş olan ihtimali bulunan dört şirket yetkilisini işten çıkartmayı düşündüklerini söyledi.

Ayrıca gelecekte yaşanabilecek sızıntıları önleme amacıyla, 1970’lerde inşa edilmiş olan boru hattının şirket tarafından kontrol edildiğini de ekledi.

Sızıntılar sebebiyle günde 6.000 varil civarında petrolün nakliyesi durdu.

Çeviri: Ezgi Ercan