KKTC’de su tartışması sürüyor

Kıbrıs-Asrın-projesinde-anlaşmazlıkKaynak: Gerçekgündem, 29 Şubat 2016

KKTC’de Meclis Genel Kurulu’nda Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Mehmet Çakıcı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile imzalanacak su anlaşmasını protesto ederek, kürsüden pankart açtı. “Bu sistemin içine girmek istemeyen, ülkenin kaynaklarını peşkeş çekmek istemeyen belediyeleri cezalandıracaksınız “ yazılı pankart açtı.

Geçtiğimiz yıllarda yine meclis kürsüsünde emekli yasasının 50’den 60’a çıkaran yasayı engellemek için protesto amaçlı 13 saat konuşma yapan Çakıcı, kırılması zor bir rekora imza atmıştı.

Şimdi de yine Meclis Genel Kurulunda Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanacak su anlaşmasını protesto ederek, kürsüden pankart açtı. “Bu sistemin içine girmek istemeyen, ülkenin kaynaklarını peşkeş çekmek istemeyen belediyeleri cezalandıracaksınız “ yazılı pankart açarak yeni bir protesto ya imza attı. Meclis kürsüsüne çıkarak, Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanacak su anlaşması nedeniyle hükümeti eleştiren Milletvekili Çakıcı, “tarihin en büyük peşkeşi” ifadelerini kullandı.

Çakıcı, Türkiye’den gelen suyun temini konusunda Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile imzalanacak anlaşma bağlamında, hükümeti halkı kandırmakla itham ederek, belediyeler alternatif bırakılmadığını savundu. “Bu sistemin içine girmek istemeyen, ülkenin kaynaklarını peşkeş çekmek istemeyen belediyeleri cezalandıracaksınız “ diyen Çakıcı, devamında ise Başbakan Ömer Kalyoncu’ya işaret ederek, “Tarihin en büyük özelleştirmesini ne yüzle imzalayacaksınız “ dedi. Çakıcı, kürsüde konuşma yaptığı sırada ise “Suda özelleştirmeye hayır. Suda peşkeşe başkaldırınız” yazılı pankart açtı. Çakıcı’nın Meclis kürsüsünden yaptığı pankart açma eylemi nedeniyle Meclis İç Tüzüğü gereği Çakıcı uyarıldı ve oturuma ara verildi. 17 Ekim 2015 tarihinde resmi açılışı yapılan proje, işletmeye yönelik anlaşmazlıklar nedeniyle bir türlü devreye alınamamıştı. Anlaşmanın bir türlü imzalanmamış olması hükümet ortakları arasında da sıkıntıya neden olmuştu. Sorunun giderilmesi için KKTC’den bazı bakalar Türkiye’de konu ile ilgili yetkililerle görüşmüşler, ardından adaya dönmüşlerdi. KKTC Bakanlar Kurulu toplanarak Türkiye’den adaya gelen suya ilişkin anlaşma metninin onayladı. Kabine anlaşma metnini onaylarken KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu’ya da Türkiye ile anlaşmayı imzalaması için tam yetki verdi. Başbakan Ömer Kalyoncu ise yapmış olduğu açıklamada, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’le bir telefon görüşmesi yaparak anlaşma metninde yapılmasını istedikleri değişiklikleri görüşmüştü. Kalyoncu görüşmenin ardından yaptığı açıklamada taleplerinin kabul edildiğini dile getirerek, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelerek anlaşma metnini imzalayacaklarını duyurmuştu.