Dünyada su: 17 Haziran 2016

DünyadasuKuşatma altındaki Felluce’de su kıtlığı: Irak’ın IŞİD kontrolündeki kenti Felluce’ye yönelik ABD koordinatörlüğündeki kuşatma sürerken kentte su sıkıntısı başgösterdi. Sınır Tanımayan Doktorlar’ın yaptığı açıklamaya göre kenti terk eden binlerce insan aylardır ilaç yardımından yoksunlar. Ayrıca yakınlardaki kentlere göç eden binlerce insanının ihtiyacını karşılayacak kadar temiz su da bulunmuyor. Doktorlar bu durumun kolera salgınına neden olabileceği uyarısında bulunuyor. Bir insan hakkı olan su hakkı devletler tarafından yeterli yatırım yapılmadığı için Ortadoğu’da büyük bir sosyo-ekonomik sorun olarak dururken, savaşa ve militarizme harcanan milyarlarca dolar ise kentlerin su altyapılarını yok edip su varlıklarını kirletiyor.

Kaynak: ABC News

Pekin’de yeraltı suyu kullanımı büyük risk yaratıyor: Çin’in başkenti Pekin son on yılda aldığı yoğun göç sonucu 20 milyonu aşan nüfusunun yanısıra Çin’in ekonomik kalkınma hamlelerinin de sonuçlarından etkileniyor. Dünyanın en ciddi su sıkıntısı yaşayan şehirlerinden biri olan Pekin’de yeraltı sularının aşırı kullanımı kentin altyapısını olumsuz etkiliyor. Jiaotang Universitesi’nin yaptığı araştırmaya göre yeraltı sularındaki aşırı kullanım dolayısıyla otoyollar ve demiryolları çökme riski taşıyorlar. Özellikle hızı saatte 300 km’ye kadar çıkan hızlı tren yollarında bir çökme riski büyük can kaybına da yola açabilir. Biliminsanları bu nedenle özellikle bu tarz demiryollarının civarında yeraltı suyu kullanımının sınırlandırılmasını talep ediyorlar. Pekin toprak yapısından ötürü de uzun süredir çöküyor. Uydu aracılığıyla yapılan araştırmalar kentin 2003-2011 yılları arasında yılda ortalama 10 milimetre çökmekte olduğunu gösteriyor.

Kaynak: Circle of Blue

Güney Afrika’da kuraklığın neden olduğu kıtlık 41 milyon insanı tehdit ediyor: Son 35 yılın en ağır kuraklığının yaşandığı Afrika’da güneydeki ülkelerin 15’inde ciddi gıda sorunu yaşanıyor. Küresel ısınma ile birlikte şiddeti giderek artan El Nino hava olayı bu yıl tarihin en ağır kuraklığına neden olmuştu. Uzmanlar Afrika’da kuraklık nedeniyle 500.000 kadar hayvanın öldüğünü ve tarım üretiminde büyük düşüş olduğunu söylüyorlar. Bu ülkelerin ana ticaret kaynaklarının da tarım ürünleri ve hayvancılık olduğunu düşünecek olursak birçok ülkede ağır ekonomik sorunlar başgösterdi. Bu durum bölgede 41,4 milyon insanın kıtlık tehlikesi altında olduğu anlamına geliyor.

Kaynak: Bloomberg