Dünyada su: 1 Ağustos 2016

DünyadasuHindistan’da tarihi kuraklık sürüyor: Hindistan son birkaç on yılın en büyük kuraklık döneminden geçiyor. Temmuz ayında başlayan Muson yağmurları son iki yıldır Hindistan’da yeteri kadar yağış bırakmıyor. Bu yıl ise bir ay önce başlaması gerekirken hala yağmurların başlamaması kuraklığın süreceği anlamına geliyor. 29 eyaletin en az 10’unda kuraklık ağır geçiyor. Güneydeki eyaletlerde baş gösteren susuzluk nedeniyle bazı şehirlere trenle su taşınıyor. Kuraklığın 330 milyon kişiyi etkilediği, özellikle de tarım sektörünü ağır vurduğu bildiriliyor. Kuraklık nedeniyle birçok kömür santrali enerji üretimini durdurdu. Santrallerin çalışması için gereken suyu bulamadıkları için santraller kapatılıyor. Ayrıca hidroelektrik santrallerinde geçen yıla oranla %20 oranda daha az enerji üretilebiliyor. Ülkenin en yüksek barajı olan Tehri Hidroelektrik Barajı yeterli su olmaması nedeniyle enerji üretimini durdurdu. Hindistan enerji üretimini arttırmak için daha fazla kömür santraline yönelmeyi planlıyor. Oysa termik santraller de su ya bağımlı. Enerji üretimi için yapılan dev barajlarda su olmayınca enerji üretilemiyor. Küresel ısınma ile gerçekçi bir şekilde mücadele etmek yerine ulusal çözümlere yönelen devletler sorunu sadece daha da karmaşıklaştırıyorlar.

Kaynak: Power Mag

Nijer’de sel felaketi: Geçtiğimiz haftalarda Çin’de görülen sel felaketinin bir örneği de geçen hafta Nijer’da yaşandı. Birleşmiş Milletler’in açıklamalarına göre sel nedeniyle 11 kişi hayatını kaybederken 30.000 kişi de evsiz kaldı. Sel felaketi nedeniyle köylülerin baktığı binlerce hayvan ölürken yüzlerce dönüm tarım arazisi de tahrip oldu. Nijer aslında ağır bir kuraklık döneminden geçiyor. BM kurumları aylardır halka gıda yardımı yapıyordu. Yağmur sezonunun başlaması ile kuraklığın azalması beklenirken ülkeyi sel felaketi vurdu. Küresel ısınma nedeniyle radikal bir şekilde değişen hava olayları aylar içerisinde düzenli olarak düşmesi gereken yağmur miktarını bir gün içerisinde boşaltıyor. Uzun kurak aylar nedeniyle susuzluk yaşanırken aşırı yağışlar da altyapı eksiklikleri ile de birleşince yağmur sel olup toprağı, evleri, yolları ve hayvanları önüne katarak felakete yol açıyor.

Kaynak: Ahram Online

İran’da felaketler yazı: İran bu yazı arka arkaya gerçekleşen orman yangınları, rekor kıran sıcaklıklar ve kum fırtınaları ile geçiriyor. Ülkenin en büyük sekizinci şehrinin de bulunduğu Kum eyaletinde yer alan Namak nehri neredeyse tamamen kurudu. Nehir üzerine yapılan onlarca barajın nehrin kurumasında önemli bir payı var. Bunun sonucunda bölgede kum fırtınaları başladı. Başkent Tahran’a yakın olan Kum eyaleti Tahran’ı da olumsuz etkiliyor. Güneydoğu’da yer alan Sistan-Baluşestan eyaletinde kuraklık etkisini daha fazla gösteriyor. Bölgedeki göller kururken sınır komşusu olduğu Afganistan ve Pakistan’dan gelen nehirlerin kuraklık sebebiyle azalan su seviyeleri binlerce insanı topraklarını terk etmeye zorladı. Bölgede her yıl yaşanan “120 gün rüzgarları” ise bu yıl 160 güne çıktı ve kum fırtınasına dönüştü. Eskiden yel değirmenleri ile rüzgarlardan faydalanan yerli halk bu kum fırtınalarından olumsuz etkileniyor. Ülkenin Güneybatı’sındaki Bandar Mahshahr eyaletinde ise sıcaklık rekoru kırıldığı duyuruldu.

Kaynak: Newsweek