Uluslararası Su Mücadeleleri Konferansı 12-13 Kasım’da

Aktivistler-toplantısı-29-agustSu Hakkı Kampanyası olarak bir süredir uluslararası bir su hakkı mücadeleleri konferansını örgütlemek için kolları sıvamış bulunuyoruz. Bütüncül bir perspektifle ele aldığımız su krizinin temelinde; azalan ve kirlenen su varlıkları, her geçen gün pahalanan su hizmetleri, iklim değişikliği, göç, ırkçılık, milliyetçilik, militarizm, kapitalizm ve neoliberalizm ve benzeri birçok birbiri ile bağlantılı sorunlar var. Bu sebeple, sürdürdüğümüz mücadeleyi  tüm bu unsurlar çerçevesinde şekillendiriyoruz.

İnsanların ve diğer canlıların suya erişimini kısıtlayan, su varlıklarını tehdit eden bu gelişmeler tüm dünya genelinde yaşanıyor. Günümüzde su sorunu artık sadece kurak ve yoksul coğrafyaların değil, zengin Kuzey’in de sorunu haline geldi. Piyasa ekonomisi içinde krizlere yönelik dayatılan çözümler krizleri çözmek bir yana daha da derinleştiriyor. Su meselesinde eşitlenen bu dünya içinde bizzat enerji ve sanayi faaliyetleri nedeniyle suları ellerinden alınanlar, şehirlerde kirli ve pahalı su kullanmak zorunda bırakılanlar, suyun sıradan bir ihtiyaç maddesine indirgenip piyasada alınıp satılmasına karşı çıkanlar ve suyun bir insan hakkı olduğunu savunanlar her geçen gün ivmesi artan bir mücadele veriyor ve bu mücadele içinde bir araya geliyor. Türkiye ne yaşanan yıkımların boyutu ne de bunlara karşı verilen mücadeleler açısından farklı bir durumda değil. Özellikle AKP hükümetleri döneminde inşaat, kentsel dönüşüm ve enerji yatırımları üzerinden gerçekleşen son derece hızlı ve bir o kadar da yıkıcı bir büyüme sürecinin  ekolojik yıkımları da her geçen gün artıyor. Tüm bu yıkımı durdurmak için de Türkiye’nin dört bir yanında direnişler, mücadeleler gelişiyor. Türkiye’de ve  dünyanın dört bir yanında yaşanan bu mücadelelerin biriktirdiği önemli deneyimler var. 2016 yılının Kasım ayında İstanbul’da yapacağımız Uluslararası Su Mücadeleleri Konferansı’nda bu deneyimlerimizi paylaşacağız.

Avrupa ve Dünya Sosyal Forumlarının aktif olduğu dönemde yola çıkan Su Hakkı Kampanyası olarak Forumlar sürecindeki ağlardan ve buluşmalardan çok şey öğrenmiştik. Bu konferansı biraz da Sosyal Forum deneyimine yaslanarak organize etmeye çalışıyoruz. Konferansta katılımcıların sadece anlatıcı olduğu değil aktivistlerle birlikte “nasıl bir mücadele?” sorusunu da birlikte tartışacağı bir platform olmasını hedefliyoruz.

29 Ağustos Pazartesi günü yaptığımız su hakkı aktivistleri toplantısında konferansla ilgili gelişmeleri katılanlarla paylaşmıştık. Şimdi de sizlerle  paylaşıyoruz. Gelin Su hakkı aktivisti olun, konferansı birlikte örgütleyelim. Konferans örgütlenmesinde yer almak isteyen aktivistler aşağıdaki iletişim kanallarını kullanarak bize katılmak istediklerini belirtebilirler. Bir sonraki konferans organizasyonu toplantısı 19 Eylül Pazartesi akşamı 19.00’da Taksim Çatı Cafe’de yapılacak ve bu toplantı da tüm diğer toplantılarımız gibi ilgilenen herkesin katılımına açıktır.

Uluslararası Su Mücadeleleri Konferansı

12-13 Kasım tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Ayhan Şahenk Salonu’nda olacak. Konferansa yurtiçinden ve yurt dışından birçok su hakkı mücadelesi lideri ve aktivisti katılacak. Konferansa katılımı kesinleşen yurtdışı katılımcılar şunlar:

  • Brid Smith– İrlandalı sosyalist bir sendika lideri olan Smith 2008 krizinde İrlanda’nın yaşadığı ekonomik kriz sonucu IMF’nin dayattığı musluk sularının paralı hale getirilmesi uygulamalarına karşı yüzbinleri sokağa çıkaran Right to Water (Su Hakkı) kampanyasının liderleri arasındadır. Hareket daha sonra People Before Profit (Kârdan önce insan) adını alan bir platforma dönüştü. Platform 2016 yazındaki parlamento seçimlerine bir sosyalist koalisyon oluşturarak katıldı ve Brid Smith’in de içerisinde olduğu 6 aktivist milletvekili seçildi.
  • Dr. Ayman Rabi– 1987 yılında Filistin Hidroloji Grubu kurucuları arasında yer alan Ayman Rabi işgal altındaki Filistin topraklarında su ve kanalizasyon sistemleri üzerine çalışmalar yapıyor. Ortadoğu Barış Görüşmeleri sırasında da Filistin ekibi içerisinde yer alan Rabi Filistin’in İsrail’in işgal politikaları nedeniyle Filistin’in yaşadığı su altyapısı sorunlarını en iyi bilen kişiler arasında.
  • Moises Subirana– Subirana Barcelona en Comu (Müşterek Barcelona) platformunun su meselesi ile ilgilenen aktivistleri arasında. Barcelona en Comu platformu 2011’de başlayan ve meydanları işgal eden Indignados’un (Öfkeliler) hareketinin geri çekildiği bir dönemde 2014 yılında kuruldu. Yaklaşmakta olan ulusal seçimlerde bir sol ittifak oluşturan hareketin liderlerinden Ada Colau (Katalunya meydanından polis tarafından yerde sürüklenerek götürülen bir kadın aktivist) 2015 yazında yapılan yerel seçimlerde Barselona belediye başkanlığını kazandı.
  • Darcey O’Callaghan– ABD merkezli Food&Water Watch örgütünün uluslararası politika direktörü olan O’Callaghan Michigan eyaletine bağlı Detroit’te yaşanan su krizi döneminde yükselen hareketin örgütçülerinden birisiydi. En son yine Michigan eyaletine bağlı olan Flint’te yaşanan su krizi ve etrafından gelişen toplumsal mücadelenin de yakın takipçisidir.

Konferans programı ve katılımcıları kesinleşir kesinleşmez www.suhakki.org sitesinden ve sosyal medya hesaplarımızdan duyuracağız.

Konferansta hareketlerin ve yayınevlerinin stantları da olacak

Konferans sırasında fuaye alanında Türkiye ve dünyadan hareketlerin stantları için yer olacak. Konferans sırasında stant açmak isteyen hareketler, dernekler, yayınevleri vb. şimdiden başvuru yapabilirler.

İletişim: [email protected] – 0533 447 9709