Kuzey Dakoda’da petrol boru hattına karşı direniş sürüyor

Kuzey Dakoda ayine engelABD’nin Kuzey Dakoda eyaletinde Eylül ayında Standing Rock Sioux yerlileri tarafından bölgelerinden geçen boru hattı projesine karşı başlatılan direniş sürüyor. Energy Transfer Partners şirketi tarafından gerçekleştirilmekte olan boru hattı projesi 3,8 milyar dolar değerinde ve 1886 km uzunluğunda olacak. Boru hattının geçtiği bölgedeki Missouri Irmağı yerli halk için kutsal kabul ediliyor. Şirketin inançlarına saldırdığını ve ayrıca boru hattının milyonlarca insanın kullandığı suları kirleteceğini söyleyen Standing Rock yerlileri, diğer yerli halkların ve yaşam savunucularının da desteği ile direnişini kamp kurarak sürdürüyor.

Kuzey Dakoda sacred kamp

İlk olarak 3 Eylülde başlayan gösterilere şirketin özel güvenlik güçleri köpekler ve gaz bombaları ile saldırmıştı. Güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddet sosyal medyada yer alınca göstericilere olan destek arttı. Amerika’da yaşayan 300 kadar yerli halk Standing Rock direnişi ile dayanışma içerisinde olduğunu bildirmişti. Böylece direnişçiler boru hattının yanında yerli halka ait olan bölgede bir kamp kurarak direnişlerini sürekli hale getirdi.

Sacred Stone Camp (Kutsal Stone Kampı) adı ile bir facebook sayfası açan direnişçiler her gün kamptan haber paylaşıyorlar ve kampın ayakta kalması için destek topluyorlar.

James MacPherson / AP
James MacPherson / AP

28 Eylül Çarşamba günü Standing Rock yerlilerinin düzenlemek istedikleri dua ayini yine güvenlik güçlerince engellendi. Yolu kesen Kuzey Dakoda polisinin silahlı olması dikkat çekti. Göstericilerle yaşanan gerginlik sonucu polis 21 kişiyi gözaltına aldı.

Aynı hafta 19 Kongre üyesi Obama’ya bir mektup gönderdi. Mektupta bugüne kadar yerli halklar konusunda birçok olumlu adım atan ve daha önce Keystone boru hattı projesini iptal eden Obama yönetimi Kuzey Dakoda boru hattı projesini de iptal etmeye davet edildi.

Honor the Earth (Dünyayı Onurlandır) isimli yerli halklara ait kampanya ise 8 Ekim’de çeşitli yerli halkların katılacağı bir dayanışma eylemi düzenleyeceğini duyurdu. Standing Rock’ta buluşacak yerliler yaşamı ve çevreyi korumak için kara yılan dedikleri boru hattı projesine karşı at sürecekler.

Kuzey Dakoda için yerli halklar eylemi

Kaynak: Telesur TV, NBC News