Kuzey Dakota petrol boru hattı projesi durduruldu

kuzey-dakota-kazandiSioux yerlilerinin aylardır birçok diğer yerli halktan ve ülke geneline yayılan eylemlerden destek bularak büyüyen direnişi ilk somut kazanımını elde etti. ABD Ordusu Mühendislik Birimi yaptığı açıklama ile projenin geçici olarak durdurulmasına ve bu arada yerli halka ait topraklardan geçen boru hattı için yeni bir rota çizilmesine karar verdi.

Her ne kadar proje şimdilik durdurulmuş olsa da aslında bu karar yeni bir mücadele sürecinin başlangıcı olarak algılanıyor yerli halk ve su savunucuları açısından. Projeyi yapmakta olan Energy Transfer Partners şirketinde hisseleri olan Trump’ın 8 Kasım’da Başkan seçilmesi ile şirketin ve devletin direnişçilere saldırıları artmıştı. Proje sözleşmesinde teslim tarihi olarak 1 Ocak 2017 gözükmesi de şirketin biran önce bu direnişi yok etmek için daha sert tedbirler alınması konusunda baskısını arttırıyordu.

17 Kasım’da televizyonda konuşan şirket CEO’su Kelcy Warren PBSO televizyona verdiği röportajda sunucunun “Şirketinizde hisseleri olduğunu bildiğimiz ve sizin de büyük destek verdiğinizi bildiğimiz yeni Başkan Trump sizce boru hattının inşasına onay verecek mi? Sorusunu şöyle yanıtlamıştı: “Elbette… Kuzey Dakota halkı genellikle harika insanlar. Hukuka bağlı, şiddet kullanmayan insanlar. Şuanda olanlar tüm eyalet için oldukça rahatsızlık verici. Bu barışçıl bir protesto değil ve onlar ne yaparsa yapsın projeyi tamamlayacağız.” Aktivistler ise sosyal medyadan şirketin kazı için matkapları ve döşenecek boruları getirdiğini söylüyordu.

Kampa yönelik Kasım ayı sonunda gerçekleşen şiddetli polis saldırısı sonucu yüzlerce kişi yaralanmıştı. Bu son saldırının ardından Sioux yerlileri 1 Aralık’ta başlamak üzere Ulusal Eylem Ayı çağrısı yaptılar. 1 Aralık’ta başlayacak eylemlerin hemen öncesinde ise Kuzey Dakota Valisi Jack Dalrymple bir olağanüstü kararname yayınlayarak “yaklaşan kış koşulları” nedeniyle kampın en geç 5 Aralık tarihine kadar boşaltılmasını istemişti. Kararın açıklanmasının hemen ardından da Trump ilk kez açıkça projeye destek verdiğini çünkü bu projenin “bütün Amerikalıların çıkarına” olduğunu söylemişti.

Bu karar üzerine emekli askerlerden ve Vietnam ile Irak savaşlarında yer almış gazilerden oluşan 2.000 kadar asker su savunucularına destek olmak ve kampa yönelik saldırıya karşı bir insan zinciri oluşturmak için Standing Rock’a gelmişlerdi.

Kampın boşaltılması için verilen zamanın dolmasına saatler kala projenin geçici olarak durdurulduğu kararı geldi. Standing Rock’ta haberin duyulması üzerine kutlamalar yapıldı. Su savunucuları ateş etrafında dans ederek şarkılar söylediler.

Direnişin kararlığı şimdilik projenin durdurulmasını sağladı ancak şirketin bu kararı mahkemeye taşıma hakkı var. Ayrıca Obama’nın son icraatlarından biri olarak duran bu karar Ocak ayında resmi olarak Başkanlığı alacak olan Trump tarafından bozulabilir.

Boru hattı projesi ve direniş hakkında hazırladığımız dosya için buraya tıklayabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian, Sacred Stone Camp