Kuzey Dakota’da boru hattı 176.000 galon petrol sızdırdı

Yerli halkın direnişi sonucu geçici olarak durdurulan Dakota Erişim Boru Hattı (DAPL) projesine yakın bir mesafede bulunan (240 km uzakta) Belle Fourche boru hattında sızıntı olduğu ortaya çıktı. Haftalardır yaşanan sızıntının şirket tarafından farkedilmediği bildirilirken şimdiye kadar 176.000 galon ham petrolün toprağa ve sulara karıştığı söyleniyor.

Sızıntı 5 Aralık’ta bir toprak sahibi tarafından farkedildi. Belfield yakınlarındaki bir noktada başlayan sızıntının farkedilene kadar 10 km’lik bir alana yayıldığı ve bu alan içerisinde etkilenen su varlıkları arasında Ash Coulee Çayı’nın da bulunduğu açıklandı. Yetkililer bu boru hattında daha önce de sızıntıların yaşandığını belirtiyorlar. True Cos. şirketine ait boru hattında 2015’in Ocak ayında yaşanan bir sızıntı sonucu 36.000 galon petrol Yellowstone Nehri’ne karışmıştı.

Şirketin Kuzey Dakota, Montana ve Wyoming eyaletlerinden geçen üç boru hattına daha sahip olduğu ve bu boru hatlarında 2006’dan yılından beri 36 petrol sızıntısı tespit edildiği ortaya çıktı. Bu sızıntılarda toplamda 320.000 galon petrol toprak ve suya karıştı.

Kuzey Dakota’daki direniş kampına çok yakın bir mesafede yaşanan sızıntı yerli halkın ve aktivistlerin DAPL projesine karşı verdiği mücadelenin ne kadar haklı ve önemli olduğunu kanıtlıyor. Üstelik DAPL doğrudan içme suyu olarak kullanılan Missouri Irmağı’ndan ve Oahe Gölü’nden geçtiği için çok daha büyük bir tehlike barındırıyor.

Kaynak: Star Tribune