ABD’de iklim değişikliği aktivistleri Trump’a karşı sokağa iniyor

Trump, ABD Başkanlığı koltuğuna oturur oturmaz kitlesel protestolarla karşılaşmaya devam ediyor. 20 Ocak’ta Başkanlık töreni sırasında milyonlarca kadın ve kadınlarla dayanışma için sokağa inen erkek birçok eyalette meydanları doldurmuştu. Ardından Trump’ın kitlesel direnişler nedeniyle durdurulan Keystone XL ve Dakota boru hattı projelerinin devam edilmesine onay vermesi üzerine birçok eyalette binlerce aktivist sokaklara inmişti.

Şimdi ise ABD’de uzun yıllardır iklim değişikliğinin durdurulması için acil adım atılması gerektiğini söyleyen çevre ve ekoloji örgütleri sokağa inmeye hazırlanıyor.  Halkların İklim Hareketi (Peoples Climate Movement) 2014 yılında, New York’ta 400 binden fazla kişinin ve yüzlerce örgütün katıldığı tarihin en büyük çevre yürüyüşünü gerçekleştirmişti. Hareket sadece bir ekoloji yürüyüşü olmaktan çıkıp sendikaların, kadın örgütlerinin ve mültecilerin de kortejler oluşturdukları dev bir sistem karşıtı yürüyüş olmuştu.

2014 yılında New York’ta gerçekleşen İklim yürüyüşünden

Halkların İklim Hareketi platformu bu kez Trump’ın iklim değişikliğini reddeden tutumuna karşı sokaklara inme çağrısı yaptı. Trump, seçim kampanyası boyunca açıkça ‘kimse gerçek olup olmadığı bilmiyor’ diyerek, Paris Antlaşması gibi iklim değişikliğini durdurmayı amaçlayan uluslararası anlaşmaları gözden geçireceğini söylemişti. Bu anlaşmaların, ABD’nin Çin ve Rusya gibi ülkelere karşı ekonomik rekabet edebilirliğini sınırladığını ve buna izin vermeyeceğini söylemişti. Başkanlık koltuğunu devralır almaz imzaladığı ilk kararname ise Başkanlık sitesindeki iklim değişikliği bölümünü kaldırmak olmuştu.

Halkların İklim Hareketi de  Trump’ın bu politikalarına karşı 29 Nisan’da yani Trump’ın Başkanlık koltuğuna oturuşunun 100. gününde kitleleri sokağa davet etti. Yürüyüş Washington’da gerçekleşecek.

Kaynaklar: Peoples Climate Movement, Huffington Post