Dünyada su: 13 Ocak 2017

Afrika’da kuraklık: 2016 yılı tarihin en büyük kuraklıklarının, en güçlü El Nino hava olayının ve büyük fırtınalar ve sellerin yaşandığı  bir yıl olmuştu. Tüm bu iklim olaylarının etkisi Afrika’da görülmeye devam ediliyor. Mozambik’in Maputo bölgesinde yaşanan su seviyelerindeki azalma nedeni ile bazı günlerde şehirlere su verilemiyor. Kenya’da kuraklığın üstüne yağmur sezonu olan Ekim ve Kasım aylarında da çok az yağmur yağması daha şimdiden 13 milyon insanı gıda yardımına muhtaç bıraktı. Elektrik üretiminin önemli bir kısmının barajlardan sağlandığı ülkedeki su seviyeleri düşüklüğü nedeniyle enerji üretimi dizel yakıtlardan sağlanmaya çalışılıyor. Ancak kuraklıktan  kötü etkilenen ülkenin maliyeti yüksek enerjiyi ne kadar kullanabileceği bir soru işareti.

Kaynak: Reuters, All Africa

ABD’de su fiyatlarındaki artış halkın %36’sını fatura ödeyemez hale getirecek: ABD’nin Flint ve Detroit şehirlerinde son yıllarda arka arkaya yaşanan su krizleri genel bir su krizi tartışmasına neden olmuştu. Science Daily’de çıkan bir araştırma sonucuna göre eskiyen su ve kanalizasyon sistemleri, küresel ısınma, nüfus artışı gibi etkenler Amerikan vatandaşlarının suya erişim imkanlarını giderek azaltıyor. Elizabeth Mack’in araştırması su satın alma gücünü araştıran ve bütün ülkeyi kapsayan ilk çalışma oldu. Su ve ilgili hizmetlerin bir hane halkı bütçesinin %4,5’ini geçmemesi gerekiyor. ABD’de su fiyatları 2010 yılından beri %41 artmış durumda. Araştırmaya göre fiyat artışları bu şekilde devam ederse 5 yıl sonra hane halkının %36’ı su faturalarını ödemekte zorlanacak.

Kaynak: Science Daily

New York’un kazalarıyla ünlü Indian Point nükleer santrali kapatılıyor: New York valisi geçen yıl yeraltı sularına radyoaktif madde sızıntısı ile gündeme gelen Indian Point nükleer santralinin 2021 yılına kadar kapatılacağını duyurdu. Santralde sadece 2012 yılından bu yana 40 kadar güvenlik ve sızıntı olayı yaşanmıştı. Vali, New York’un en yoğun nüfuslu metropolitan bölgesinde bulunan santralin artan güvenlik sorunları nedeniyle kapatılacağını duyurdu.

Kaynak: The Guardian

Uzun kuraklık dönemi sonrası Nevada ve Kaliforniya’da sel ve fırtına: ABD’nin küresel ısınmanın etkilerinden en fazla etkilenen eyaletleri arasında olan Nevada ve Kaliforniya eyaletleri bir yılı aşan bir aşırı kuraklık döneminden sonra fırtına ile sarsılıyor. Sel ve fırtına nedeniyle 570 bin hanenin kullandığı elektrik hatlarında sorunlar yaşandı, Kaliforniya’da 3 bin ve Nevada’da 400 kişi ise tehlike nedeniyle tahliye edildi.

Kaynak: Reuters