Konferans Videoları: Militarizmin bir aracı olarak su varlıkları

12-13 Kasım 2016 tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi’nde Su Hakkı Kampanyası tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Su Mücadeleleri Konferansı’nda yedi oturum olarak yapılan konuşmaları yayınlamaya devam ediyoruz. Konferansın altıncı oturumunda “Militarizmin bir aracı olarak su varlıkları” konuşulmuştu.

Filistin Hidroloji Grubu kurucusu Dr. Ayman Rabi pasaport sorunu bahanesi ile uçağa alınmadığı için aramızda olamamıştı ancak konuşmasını video konferans ile yaptı. Rabi, Filistin’in su varlıklarının İsrailliler ve Filistinliler arasında nasıl adaletsiz bir paylaşım içerisinde kullanıldığını anlatarak İsrail’in işgal ettiği Filistin topraklarında suyu Filistin halkına karşı bir baskı ve hegemonya aracı olarak kullandığını belirtti.

Oturumun diğer konuşmacısı Yeni Kıbrıs Partisi üyesi Murat Kanatlı Kıbrıs’ın milliyetçi tarih yazımı tarafından nasıl gerçek dışı bir şekilde aktarıldığını anlattıktan sonra “yavru” değil “yarım vatan” olarak tanımladığı Kıbrıs’a Türkiye’nin “Barış Suyu” adı altında götürdüğü suyun, Kıbrıs’ın egemenlik haklarını ihlal ettiği anlattı.

Su Hakkı Kampanyası olarak önümüzdeki aylarda bir Uluslararası Su Mücadeleleri Konferans Kitapçığı’nı yayınlayacağız. Bu kitapçıkta, konferansta konuşulan sunumların bir kısmının makale haline getirilmiş versiyonları ve oturum konuları üzerine hazırlanmış çeşitli makaleler yer alacak. Kitapçığa internet sitemizden ve Su Hakkı Kampanyası ofisinden ulaşabileceksiniz.