Kenya’da kuraklık HES’leri kuruttu

Kaynak: Enerji Günlüğü, 11 Mayıs 2017
Afrika ülkesi Kenya’da yaşanan kuraklık nedeniyle hidroelektrik santrallerden elektrik üretimi azalınca ülkenin elektrik ithalatı arttı. Küresel iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri Afrika ülkesi Kenya’nın enerji sektörünü vurdu.

Kenya’da bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle barajlarda su seviyesi oldukça azalıp, hidroelektrik santrallerden elektrik üretimi 347 milyon kilowatt saat azalarak 910 milyon kWh olarak gerçekleşti. Elektrik ihtiyacını karşılayabilmek için ülkenin elektrik ithalatı arttı.

Kenya’nın Uganda’dan yaptığı elektrik ithalatı yılın ilk dört ayında bir önceki yıla göre %302 artarak 92.3 milyon kilowatt saate çıktı. Bu ithalat artışının Uganda’dan elektrik ithalatını yarı yarıya azaltan ve geçen yıl devreye alınan 280 megawatlık jeotermal enerjisi yatırımına rağmen yaşandığına da dikkat çekiliyor.

Ayrıca ulusal enerji ağına bağlı olmayan Etiyopya sınırında Moyale bölgesindeki enerji nakil hattından ilk üç ayda 870.000 birim enerji satın alındığı ifade ediliyor. Geçen yılın aynı döneminde Etiyopya’dan 130 birim elektrik satın almıştı.