Sedir ormanlarını mermer ve taş ocaklarına karşı savunan çift öldürüldü

Antalya’da mermer ocaklarına karşı mücadele eden yaşam savunucusu Ali Ulvi Büyüknohutçu ve Aysin  Büyüknohutçu çifti dün evlerinde öldürüldü. Başta aileleri olmak üzere tüm dostlarına, sevenlerine başsağlığı ve sabırlar diliyoruz. Bu cinayetin biran önce tüm yönleri ile aydınlığa kavuşmasını talep ediyoruz.

Büyüknohutçu çiftini öldürdüğü iddiasıyla Turunçova Mahallesi’nde oturan Ali Yumaç’ı dün gece gözaltına aldı. Ekipler, olayda kullanıldığı belirtilen av tüfeğini ise bir kuyunun içinde buldu. Şüpheli Ali Yumaç jandarmaya verdiği ilk ifadesinde işsiz olduğunu, cinayetleri para için işlediğini ve evden yaklaşık 2 bin lira aldığını söyledi. Ali Yumaç’ın jandarmadaki sorgusu sürüyor.

Öldürülen Ali Ulvi Büyüknohutçu’nun avukatı İsmail Tunçbilek, gözaltına alınan kişinin bir süreden beri bölgede dolaştığının belirlendiğini söyledi.

Tunçbilek, şunları söyledi:

“Bölgede yaşıyor, sonradan buraya taşınmış biri ama herkes ‘yabancı’ olarak biliyor. Yangın gecesi Ali Ulvi Büyüknohutçu’yu ‘yangın var’ diye bu kişi uyandırıyor ve 300 lira da para istiyor. Ama Ali bey 100 lira veriyor. Ali bey bana, ‘Bu kişiden şüpheleniyorum, hareketleri beni tedirgin ediyor. Savcılığa suç duyurusunda bulunalım’ demişti. Konuşmamıza göre dün itibariyle karakola gidip suç duyurusunda bulunacaktık ama eşiyle birlikte ikisi de silahla vurulmuş bulundu. Olay yeri inceleme ekiplerine göre cinayetin saat 17.00-18.00 gibi işlendiği tahmin ediliyor. Ama bizce sabah saatlerinde olmuş. Çünkü tavuklar salınmamıştı. Ali ağabey her gün tavukları saat 09.00’dan önce salardı. Ayrıca telefon kayıtlarında da saat 09.00’dan sonra hiç görüşme olmamış. Sonrasında ise çocukları WhatsApp üzerinden torununun bir fotoğrafını gönderiyor. Buna yanıt verilmiş ama tek kelime ‘Şehzadem’ diye yazılmış. Zaten hep ‘Şehzadem’ derdi ve bu yanıtın cinayeti işleyen kişi tarafından verilmiş olabileceğini de tahmin ediyoruz.”

 Doğayı koruma mücadelesinin öncülerinden

Ali Ulvi Büyüknohutçu, doğa katliamına sebep olan taş ocaklarının kapatılması için çalışmalar yürütüyordu. Özellikle Finike İlçesi’nde bulunan taş ocaklarına karşı açtığı davalar ve yaptığı eylemlerle konunun gündeme taşınmasını sağlamıştı. Kanun Hükmünde Kararname’yle kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği Antalya Şube Başkanı Münip Ermiş’in, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Hırsızlık süsü verilerek katledilmişler. Çok şaşkın ve üzgünüz. Açık bir infaz olduğu gözüküyor. Öldürülen çiftin bir hafta önce köpekleri zehirlenmiş. Çiftin yapımına karşı çıktığı mermer ocağının sahibinden şüpheleniliyor”diyor.

Gözaltına alınan kişi ifadesinde işsiz olduğu ve cinayeti para için işlediğini söylese de Büyüknohutçu’nun verdiği çevre mücadelesi nedeniyle öldürüldüğü konusunda ciddi şüpheler bulunmakta. Çevre aktivistlerinin öldürülmesi maalesef günümüzde daha sık yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl özellikle Mart ayında birçok aktivist öldürülmüştü. Önce Güney Afrika’da bir maden şirketine karşı direnişi örgütleyen Bazooka Radabe polis kılığına giren 2 katil tarafından öldürülmüştü. Ardından Honduras’ta baraj yapımına karşı direnen Berta Cáceres ve Nelson García öldürülmüştü. Caceres cinayetinde gözaltına alınan 5 şüpheliden ikisinin barajı yapan şirketin güvenlik görevlileri olduğu, birinin ise Honduras ordusunda görevli bir asker olduğu ortaya çıkmıştı. Haziran ayında ise Brezilya’da Nilce de Souza Magalhães ölü bulunmuştu. Temmuz ayında ise yine Honduras’tan ve yine Caceres ve Garcia ile aynı örgütten olan Lesbia Janeth Urquía öldürüldü.

Bu nedenle Büyüknohutçu çiftinin öldürülmesinde mermer ocağının sahibinden şüpheleniyor olmamız asılsız değildir. Bu cinayetin tüm yönleriyle aydınlatılması, gerçek katilinin açığa çıkarılması talebimizdir.