İtalya’da kuraklık ve susuzluk alarmı

Trevi Fountain, Rome, Lazio, Italy, Europe

İtalya’nın başkenti Roma ve çevresinde aşırı sıcak hava nedeniyle su kaynaklarının azaldığı, şebeke suyunda kısıtlamaya gidilmesinin gündemde olduğu belirtildi. İtalya’da başkent Roma’da içme suyunun şebekeye dağıtımında kısıtlamaya gidilmesi gündemde.
Rainews24 kanalının haberine göre, Roma’da aşırı sıcak hava ve kuraklık sonucu kentteki içme suyu rezervleri azaldı. Kentin yerel yöneticilerinin ve sudan sorumlu enerji firması ACEA yetkililerinin kenti susuz bırakmamak için çalıştıkları vurgulanan haberde, Roma’ya bağlı 20 beldede de aynı sorunun yaşandığı ve suyun belli saatlerde şebekeye verilmeye başlandığı ifade edildi.

Çeşmelerden su akmıyor
Bölgedeki su sıkıntısının Roma’yla komşu olan Vatikan’ı da etkilediği, çeşmelerde suların akmadığı kaydedildi. Kuraklık nedeniyle alınan önlemler kapsamında başkent Roma ve Katolik dünyasının merkezi Vatikan’da bulunan fıskiyelerdeki sular bile kesildi. Aziz Petrus Bazilikası’nın avlusundaki iki Barok mimarisi eseri dahil Roma genelindeki tarihi çeşme ve süs havuzlarının büyük bir kısmında sular bir süre akmayacak. Haberlerde, Roma Belediye Başkanı Virginia Raggi’nin, 1 milyona yakın kişinin susuz kalmasından endişe ettiği ve ACEA ile bölgesel yönetim yetkililerini belediyede toplantıya çağırdığı aktarıldı. Çevre Bakanı Gian Luca Galletti de konuyla ilgili açıklamasında, başkent için durumun kritik ve ağır olduğunu, sivil savunma ekiplerinin de olası bir olağanüstü hal ilanı kapsamında görev almaya hazırlandığını söyledi.

Bazı tarım ürünlerinde azalma
Bu arada Ulusal Çiftçiler Konfederasyonu Coldiretti’den yapılan açıklamada, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle toplam zararın 2 milyar avroyu aştığı ve ülkenin önde gelen bölgelerinde üretilen bazı tarım ürünlerinin oranında yüzde 50’ye yakın azalma olduğu bildirildi. Coldiretti, süt üretiminin de ülke genelinde yüzde 15 azaldığını kaydetti. Lazio Bölgesel Yönetim Başkanı Nicola Zingaretti’nin hafta sonu, Roma’ya su sağlayan kaynaklardan Bracciano Gölü’ndeki su seviyesinin azaldığını ve durumun alarm verdiğini söylemesiyle susuzluk konusu gündeme gelmişti. Bracciano Gölü’nde su seviyesinin düşmesi nedeniyle gölden su alınması da yasaklandı. Öte yandan susuzluk sadece başkent ve çevresini değil, ülkenin güney bölgelerini de etkiliyor. Kalabriya bölgesinde de susuzluk nedeniyle acil durum ilan edilebileceği belirtiliyor.

Uzmanlar, geçen yıla oranla Mart, Nisan, Mayıs döneminde yüzde 56 Haziran ayında ise yüzde 74 azalan yağışların, küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinin neticesi olduğunu belirtiyor.
İtalyan hükümeti geçtiğimiz ay bazı bölgelerde aynı sebeple acil durum ilan etmişti.

Kaynak: Euronews, 25 Temmuz 2017