Rize Pazar’da yurttaşlar taş ocaklarına karşı nöbette

Rize’nin Pazar ilçesinde havalimanına dolgu malzemesi sağlamak amacıyla açılması planlanan taşocaklarına tepki gösteren köylüler iş makinelerini vadiye sokmayacaklarını belirterek nöbet tutmaya başladı. Pazar’ın Sivrikale Köyü ile civar köyleri de kapsayan taşocakları için Rize Valiliğince verilen ÇED Gerekli Değil Kararına karşı 2 ayrı dava açan köylülere inat taşocağı şirketi, yargı kararını beklemeden bölgede çalışma ve işbaşı kararı aldığını duyurdu.

Önceki gün şirketin duyurusuyla harekete geçen köylüler, Vadi girişine geceden çadır kurarak beklemeye başladı. Sabahın erken saatlerinde jandarma ekipleri bölgeye gelip köylülerin beklediği vadi girişinde güvenlik önlemi alırken, köylü kadınlar, iş makinelerinin vadiye girmesine izin vermeyeceklerini söyleyerek nöbet tutmaya başladı.

Bölgedeki protestolara katılan şair İbrahim Karaca, dün gece köylülerle yaptığı toplantının ardından sosyal medya hesabından yaptığı “direneceğiz” paylaşımı nedeniyle gözaltına alındı. Pazar Bölge Adliyesi’nde ifadesi alınan Karaca’nın geceyi gözetim altında geçirmesine karar verildi.
şair İbrahim Karaca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Faaliyet başlamıştır… Vadi girişine yığınak yapan polis ve jandarma eşliğinde kepçeler ve iş makinaları talana başlıyor. Gece nöbet tutan arkadaşlarımızın bildirimidir. Kalecik sahile inmek üzere köy cami hoparlöründen köylülere çağrı yapıldı.

Haçapit köylülerine, ‘çay toplayan köylüler, köyümüzü savunma zamanıdır, köyümüz elden gidiyor’ başlıklı bir duyuru yapıldı” ifadelerini kullandı.

ŞİRKETTEN GERİ ADIM!

Yurttaşlardan edinilen bilgiye göre şirket, köylerin ortasında yapılacak taş ocağından vazgeçmiş. Yurttaşlar ile şirket temsilcileri arasındaki görüşmeler sürüyor. Muhtarlar ve vadi halkı arasında yapılan değerlendirmeler de devam ediyor.

KOS, Cumhuriyet