Sadık Çelik kano ile Dünya Su Konseyi’ne gidiyor

Çevre aktivisti Sadık Çelik dünyanın dört bir yanında yaşanan su gaspına dikkat çekmek amacıyla küresel su politikalarının oluşturulmasında ve suyun metalaştırılmasında önemli bir rolü olan Dünya Su Konseyi’ne gitmek için kano ile Fransa’nın Bordo kentinden yola çıktı. 22 Mart Dünya Su Gününü’nde “Haydi, insana, hayvana ve yeryüzüne can suyu olmak için mücadeleye!…” diyerek yolculuk için çağrı yapan Çelik 18 Haziran’da yola çıktı. Çelik Marsilya’da bulunan Dünya Su Konseyi’ne “Dünya Su Dostları Deklarasyonu”nu iletmeyi amaçlıyor.

Sadık Çelik 2016 yılında Fransa’da Notre Dame des Landes’te yapılmaya çalışılan havaalanı projesine karşı ZAD otonom bölgesindeki direnişte de yer almıştı. Kano yolculuğunun ilk aşamasındaki yürüyüş bölümününde de ZAD için pankart açtı.

Sadık Çelik’in yolculuk nedenini anlattığı çağrı metni şöyleydi:

“Haydi, insana, hayvana ve yeryüzüne can suyu olmak için mücadeleye!…

Bilindiği üzere kapitalizm dünya su kaynaklarımız üzerinde büyük bir hegemonya kurmaya doğru ilerliyor. Amazon ormanları, Dakota, Honduras… Karadeniz, Munzur ve Alakır nehirleri tehlikede. Termik santralleri, petrol boru hatları, insana, hayvana ve yeryüzüne karşı büyük bir tehdit oluşturuyor. Eğer bu gidişe bugün dur diyemezsek, yakın gelecekte en doğal yaşam hakkımız olan suya erişim imkanımız büsbütün ortadan kalkacak ve 21.yüzyıl, dünya kapitalizminin su savaşları dönemi olacak. Buna asla izin vermeyecek bir mücadele mümkün. Amazon ormanlarında Belo Monte barajına karşı mücadele eden yerli halklar, Honduras’ta yaşamını su hakkı için feda eden Berta Caceres, Türkiye’de Karadeniz, Dersim-Munzur ve Antalya-Alakır’da nehirleri için mücadele eden su dostları bu mücadelenin mümkün olduğunu, bu gün yapılması gerektiğini, tüm güçleri ile haykırmaktalar.

Ben de bir ZAD aktivisti olarak bu mücadeleye bir damla olmak isteyen bütün su dostlarına bir proje ile çağrıda bulunmak istiyorum: Bu bahar yaz arası dönemde, benimle birlikte Fransa-Bordo’dan başlamak üzere, kano ile su yollarını takip ederek Marsilya’da bulunan Dünya Su Konseyi’ne gitmeyi ve onlara suyun bir hak olduğunu ve satılıp pazarlanamayacağını anlatan Dünya Su Dostları Deklarasyonu‘nu iletmeye var mısınız?”

Çelik yolculuğuna dair notlarını çeşitli aralıklarla paylaşmaya devam ediyor. Sizler de bu sayfaya girerek yolculuk notlarını okuyabilirsiniz.

Açtığı facebook grubundan da kendisini takip edebilirsiniz.