Bursa’da bir yılda üçüncü kitlesel balık ölümü

Kaynak: CNN Türk, 27 Eylül 2017

Bursa’nın Karacabey ilçesinde son dönemde yaşanan balık ölümleri tehlikeli boyuta ulaştı. Fabrikaların zehirli atıklarının neden olduğu öne sürülen balık ölümleriyle ilgili Bursa DOĞADER’in çektiği fotoğraflar ve görüntüler köylüleri ve balıkçıları endişeye sürükledi.

Karacabey ilçesinde fabrika atıkları nedeniyle meydana geldiği iddia edilen toplu balık ölümleri tepkilere neden oluyor. Karacabey’de bu yıl içinde üçüncü kez tekrarlanan toplu balık ölümlerini protesto eden Bursa DOĞADER, geçen hafta sonu ölümlerin yaşandığı öne sürülen Canbalı Deresi’nde basın açıklaması yaptı.

Burada konuşan DOĞADER Mustafakemalpaşa Temsilcisi Seyit Ali Geçici, Karacabey’de hiç bitmeyen doğa katliamı yaşandığını belirtip, “Bizim her yıl tanık olduğumuz doğa katliamları bu kez sınırları aştı. Fabrika atıklarıyla zehir karışan derelerimiz bu yıl içinde 3 kez toplu balık ölümlerine sahne oldu. Çok üzüldük. Türkiye, Karacabey’deki balık ölümlerini konuşuyor. Biz bugün burada derelerimizde yaşanan katliamlara ‘dur’ demek için toplandık” dedi.

Seyit Ali Geçici, basın açıklamasından sonra Canbalı Deres’nin Marmara Denizi’ne döküldüğü Kocaçay’da toplanan telef olan balıkların toplu görüntüsü çevrecilerin tepkisine neden oldu.

Bu fotoğrafları DOĞADER’in sayfasında paylaşan Seyit Ali Geçici, “Ben, balık ölümlerinin nereden kaynaklandığını kendi imkanlarımla araştırdım: Son olarak Susurluk’ta hizmete giren Şeker Fabrikası’nın olduğu bölgeye kadar gittim. Bundan sonra balık ölümü yok. Vatandaşlar, yıllar sonra açılan fabrikadaki temizlik sırasında kimyasal maddelerin dereye bırakıldığını söylüyorlar. Ne kadar doğru bilmiyorum. Bunun araştırılması, balık ölümlerine son verilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Seyit Ali Geçici bugün ise Canbalı Deresi Deresi’nde 60-70 kilo ağırlığındaki dev balıkların da telef olduğu haberini aldık. Canımız yandı” diye konuştu.

Balık ölümleriyle ilgili olarak Karacabey İlçe Tarım Müdürlüğü’nün başlattığı araştırma ve soruşturma devam ediyor.