Avrupa Birliği’nde 20 milyon kişinin içme suyuna erişimi yok

Avrupa Komisyonu Avrupalıların içme suyuna erişimini kolaylaştırmak için bazı adımlar atacak. Euronews’te yayınlanan bir habere göre Komisyon bu kapsamda üye ülkelerin konu ile ilgili çalışmalar yürütmesini talep ediyor. 2008 ekonomik krizi Avrupa’da birçok kişiyi zor durumda bıraktı. Avrupa Birliği genelinde 20 milyon kişinin içme suyuna erişiminin bulunmadığı tahmin ediliyor.

Avrupa’da suyun özelleştirilmesine karşı çıkan ve tüm yurttaşların temel ihtiyaç olan içilebilir ve kaliteli suya ücretsiz ulaşabilmesini savunan European Public Service Union’dan Pablo Sanchez Centellas konuyu şöyle değerlendirdi:

“İstismar ve yolsuzluk yaşanmaması için organize bir şekilde harekete geçilmesi önemli. Her şey şeffaf bir şekilde yapılmalı. Sudan faydalanan çalışanlar ve vatandaşlar var. Suya ihtiyacı olan çiftçilerin de suyun kullanım şekli konusunda kendini ifade etme hakkı bulunmalı.”

İçme suyu Avrupa’nın birçok ülkesinde şirketler tarafından yönetiliyor ve su faturasını ödeyemeyen yurttaşların suyu kesiliyor. Avrupa Komisyonu bu durumun önüne geçmek için bazı adımlar atmayı planlıyor. Örneğin Belçika’nın Valon bölgesi’nde her aile, yoksulların suya erişimini sağlamak için oluşturulan sosyal fona yılda yaklaşık 2 Euro ödüyor.

Societe Wallone des Eaux yetkilisi Benoît Moulin konuya ilişkin şunları belirtti:

“Bu siyasi bir karar. Valon Parlamentosunun kararnamesinde sosyal sigorta için dayanışma sistemi olduğu gibi yoksullara yardım etmek için de yeni bir fonun oluşturulmasının önemine vurgu yapılıyor.”

Avrupa Komisyonu restoranlarda ve halka açık alanlarda musluk suyunun içilmesini öneriyor ve ayrıca meydanlara fıskiye konulması gerektiğini belirtiliyor. 2013 yılında içinde EPSU’nun da olduğu bir sivil girişim su hakkı için 1 milyondan fazla imza toplamış ve konuyu Avrupa Komisyonu’nun gündemine getirmişti.