Bakan geri adım attı

Kaynak: Milliyet, 3 Eylül 2010
Tarkan’ın, Bergama’daki antik kaplıca merkezi Allianoi’nin sular altında kalmaması için yapılan kampanyaya desteğini eleştiren Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’ya tepkiler büyüyor.

Tarkan’a yönelik olarak “Allianoi’ diye bir yer yok. Tarkan her şeye burnunu sokmasın… Gündemde kalmak için böyle numaralar çekiyor… Ben de baraj yapmayı bırakıp şarkı söylemeye kalkarsam işler çok değişir.” diyen Eroğlu, dün bir basın toplantısı yaptı ve yanlış anlaşıldığını söyledi.
Dün basının karşısına çıkan Eroğlu’na, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen’in “Eğer Tarkan referandumda evet oyu kullanacağını açıklasaydı aynı tepkiyi verir miydiniz?” şeklindeki sorusu hatırlatıldı. Sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyleyen Eroğlu, şöyle devam etti:
“Tarkan’a herhangi bir şekilde hakaret etmedim. Hatta takdir ettiğimi ifade ettim. Sayın Tarkan keşke bizden bazı bilgileri alıp o şekilde açıklama yapsaydı. Daha isabetli olurdu. Biz kendisine yanlış bir şey söylemedik.”

Starların tepkisi sert oldu
Sezen Aksu: Kültür mirasına sahip çıkmak herkesin hakkı
2008’de “Allianoi”yi gezen ve ardından resmi internet sitesinden “Allianoi sular altında kalmasın” başlıklı bir yazı kaleme alan Sezen Aksu, Tarkan’a destek çıktı ve “Kültür evrenseldir. Geçmişin tüm mirası insanlığa aittir. Sahip çıkmak herkesin hakkıdır. Tarkan’ı sonuna kadar destekliyorum…” dedi.

Gülben Ergen: Bakan öyle derse benim inançlarım altüst olur
“Ülkemizde star olmuş kişilerin sahip çıkması, altının çizilmesi gereken yüzlerce konu var. Eğer sanatçının üstlendiği konuya devletin bakanı ‘Her işe burnunu sokma’ derse benim inançlarım, güvenim yerle bir olur.”

Hülya Avşar : Politikacı sanatçıya hesap verir
“Bakanın verdiği cevap bir kaçıştır. Bir politikacı bu ülkenin sanatçısına daima hesap vermek zorundadır. Çünkü her gelen hükümetin, her gelen bakanın gittikten sonra – ki gitmeye mahkûmdurlar – yaptıkları yanlışların ceremesini aynı zamanda vatandaş olan biz sanatçılar da çekiyoruz.”

Halil Ergün: Bu ne faşizanlıktır
“Sayın bakan bu ne pervasızlık, bu ne faşizan baskıdır? Bir sanatçıya ‘Burnunu sokmasın, işine baksın” demek nasıl bir laftır? Başka bir ülkede olsa bu bakanı hemen istifaya çağırırlar.”

Sezen Aksu 28 Ocak 2008’de ne yazmıştı?
“Allianoi sular altında kalmasın…”

İzmir Bergama’da bulunan Allianoi’de araştırmalarını sürdüren ekibin temsilcisi Trakya Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr. Ahmet Yaraş’dan 1800 yıllık çok önemli bir sağlık merkezinin, zengin arkeolojik eserleriyle birlikte ortaya çıkartıldığı bilgisini aldım. Bu bölgede dünyanın en büyük ve en sağlam şekilde direnebilmiş, içinde hâlâ sıcak suyu bulunan Roma Ilıcası da bulunuyor aldığım bilgiye göre. Doğa Derneği ise, bu bölgenin sadece kültürel kalıntılar açısından değil, bitki örtüsü bakımından da zengin olduğunu hatırlattı.
Ve şimdi bu kent ve çevresi ekonomik yararları için gerekli görülen bir baraj inşası tehlikesinin eşiğinde. Üstelik Allianoi ve çevre zenginliğini barındıran vadinin yayvan yapısı, ısrarla “gerekli görülen” bu barajın geniş ve büyük bir baraj olmasını gerektiriyor ki bu da tarihi mirasa ve doğaya verilecek tahribatın büyüklüğünün göstergesi.