Su Hakkı Tartışıldı

Kaynak: Diyarbakır Söz, 7 Kasım 2010
DİYARBAKIR       Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ (Su ve Kanalizasyon İdaresi) Genel Müdürü Fahrettin Çağdaş, Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde Sümerpark’ta düzenlenen ”Uluslararası Su Hakkı” sempozyumunda yaptığı konuşmada, Diyarbakır’ın barajdan su kullanım oranının yüzde 3 olduğunu, buna karşın tüm havzanın korunması ve kamulaştırılması sorumluluğunun belediyenin omuzlarında olmasının haksızlık olduğunu savundu.

SU HAKKI TARTIŞILDI

DİSKİ’nin en temiz, içilebilir ve kaliteli suyu en düşük fiyata kullanıcıya sunduğunu anlatan Çağdaş, kentin gelecekteki su ihtiyacının planlanmasından, havzanın korunması, tedbirlerin alınmasına kadar pek çok önemli proje yürüttüklerini bildirdi.

Su Kanunu taslağına göre Devlet Su İşleri’nin yetkilerinin genişletildiğini ifade eden Çağdaş, şöyle dedi:

20 YIL BOYUNCA SU

”Önümüzdeki 20 yıl boyunca su kaynaklarının kullanımının üçüncü şahıslara, belediyelere ve şirketlere tahsis edebilmesi hakkının verilmesine dair bir çalışma yürütülüyor. Ancak bu baraj ve HES’leri kendisi yapmıyor. İsteyene su kaynaklarını, havzalarını, nehirleri satmaya çalışacak. Ki bunun çalışmaları da başlamış durumda. Yalnız burada şu çok önemli. Mutlak koruma alanları ve diğer kamulaştırmaların yerel idarelerce yapılacağı hükme bağlanmış. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi şu anda suyunu Dicle Barajı’ndan temin ediyor. Bu baraj sadece sulama amaçlı yapılmamıştır. Aslında barajın ilk inşası GAP Projesinin bir parçası olması nedeniyle sulama ve enerji amaçlıdır. Kentin su ihtiyacı tartışılırken bunun da barajdan alınmasına karar veriliyor. Şu anda bize verilen barajdaki mevcut potansiyelin sadece yüzde 3’üdür. Buna rağmen tüm havzanın korunması, kamulaştırılması görev ve sorumluluklarını bize vermişler. Bir anlamda en ağır yük belediyelerin sırtına vurulmuş.”