Su Hakkı Kampanyası, Mezopotamya Sosyal Forumu’ndaydı

Mezopotamya Sosyal Forumu’nun (MSF) ikinci büyük buluşması “İnsanlık için, kapitalizme ve sömürüye karşı, özgürlük kazanacak” başlığıyla, 21-25 Eylül tarihleri arasında Diyarbakır’da yapıldı. Foruma Arjantin, Ekvador, Brezilya, İtalya, Almanya, Rusya, Mısır, Tunus, Lübnan, Filistin, Yemen, Irak, Federal Kürdistan Bölgesi, İran, Suriye, Türkiye, Ermenistan, Fransa, Cameron ve Nijer gibi ülkelerden çok sayıda aktivist katıldı.

Mezopotamya Sosyal Forumu, halkların alternatif arayışlarını görünür kılmak, seslerini birleştirmek, adalet için, onurlu barış ve özgürlük için tüm sömürgeci, baskıcı ve yıkıcı yapılara karşı durmak amacıyla toplandı.

Forum, 21 Eylül günü saat 17.30′da yapılan açılış yürüyüşü ile başladı. Polis barikatıyla engellenen yürüyüş sonrasında Sümerpark’ta coşkulu bir açılış konseri gerçekleştirildi. Forum süresince 5 ayrı salonda paneller, buluşmalar, atölyeler ve mini forumlar düzenlendi.

Su Hakkı Kampanyası foruma bir toplantı ve stand ile katıldı. “Su Hakkı” başlığıyla Ekoloji Çadırında yapılan toplantıda konuşmacı olarak Erkin Erdoğan (Su Hakkı Kampanyası), Recep Akdağ, Valeria Gambino (Un Ponte Per – İtalya) ve Eren Dağıstanlı (Karadeniz İsyanda Platformu) yer aldı.

Valeria Gambino, konuşmasında İtalya’da geçtiğimiz yıllarda verilen kamusal su mücadelesini ve bu mücadelenin Haziran 2011’deki referandumla ulaştığı büyük başarıyı anlattı. Recep Akdağ ise neoliberal politikaların bir sonucu olarak gelişen su özelleştirmelerini ve uluslararası finans kuruluşlarının bu politikalardaki rolünü ele aldı. Erkin Erdoğan, Türkiye’de DSİ’nin yürüttüğü su politikalarındaki neoliberal ve özelleştirmeci yaklaşımı eleştirdi ve alternatif bir su politikası oluşturmak için gerekli olan temel prensiplerin altını çizdi. Son olarak konuşan Eren Dağıstanlı ise Türkiye’deki yıkıcı baraj politikalarını ve yerel mücadeleleri gündeme getirdi. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı toplantı, salon tartışmalarının ardından sona erdi.

.