Baraj için patlatılan dinamitler korku yaratıyor

Kaynak: Beyaz Gazete,  6 Ekim 2011
Adıyaman’ın Besni ilçesine bağlı Şambayat beldesindeki yapıların birçoğunda dinamit patlamalarından dolayı hasar oluştuğu belirtildi.

Göksu Çayı üzerinde kurulacak olan HES Barajı için gerçekleştirilen kontrollü dinamit patlatmaları, Şambayat halkına korku dolu dakikalar yaşatıyor. Her seferinde, “Deprem oluyor” diyerek kendilerini dışarı atan belde halkının evlerinde hasarlar meydana geldiği ifade ediliyor.

Ölümle burun buruna yaşadıklarını ve yapıların yıkılmasından korktuklarını savunan belde halkı, yetkililerin bu soruna çözüm bulmasını istiyor. Patlamalardan dolayı evlerin duvarlarında ve kolanlarında çatlaklar oluştuğunu iddia eden belde halkı, mağduriyetlerinin giderilmesi için bilirkişi gönderilmesini istiyor.

Bin 100 haneli Şambayat beldesindeki yaklaşık 400 evin hasarlı olduğunu öne sürerek HES firmasına tepki gösteren vatandaşlar, bilirkişi raporlarından sonra konuyu mahkemeye taşıyacak.

Şambayat Belediye Başkanı Orhan Mutlu, vatandaşların patlatmalarla ilgili sözlü şikayetinin olduğunu ancak resmi olarak bir işlem başlatmadıklarını kaydederek, “HES nedeniyle çalışmalar yapılıyor ve dinamitler patlatılıyor fakat bu dinamitlerin nasıl tesir yaptığını resmi kanallardan tespit edemedik. Vatandaşlarımızdan bu konuda şikayet var. Resmi girişimde bulunurlarsa vatandaşımıza yardımcı oluruz” dedi.

İsmail Özturan isimli vatandaş ise her patlatmada deprem olduğunu sandıklarını ifade ederek, “Deprem sanıp çoluk çocuk dışarı çıkıyoruz. Sonra bakıyoruz ki dinamit patlatılmış. Ben 30 senedir bu evdeyim, hiçbir şey yoktu ama patlamadan sonra bu hale geldi” diye konuştu.

Ömer Menteş ise, 5 kilometre uzakta olmasına rağmen yaklaşık 1 yıldır deprem gibi sarsıntı hissettiklerini belirterek beldedeki evlerin yüzde 50’sinin hasarlı olduğunu iddia etti.

Baraj için patlatılan dinamitler korku yaratıyor

Adıyaman’ın Besni ilçesine bağlı Şambayat beldesindeki yapıların birçoğunda dinamit patlamalarından dolayı hasar oluştuğu belirtildi.