Giresun’da HES’leri muhtarlar denetleyecek

Kaynak: Yeni Şafak, 27 Ekim 2011
Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, köy muhtarlarıyla bir toplantı yaparak denetimlere destek vermelerini istedi. Şahin, “Çevresel tahrip yapılarak inşaat hafriyatları gelişigüzel yerlere dökülüyorsa, atık sular bertaraf edilmeyip derelere veriliyorsa, yağlar, diğer kirli sular akarsuya dökülüyorsa anında bize veya kaymakamlara bildirin” dedi.

GİRESUN / CİHAN
Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, Hidroelektrik Santralleri (HES) inşaatlarının ÇED raporları doğrultusunda yapımının sağlanması için tavizsiz bir tutum sergilediklerini söyledi. Şahin, köy muhtarlarından, HES inşaatların çevreye zarar vermemeleri noktasında sürdürdükleri denetimlere destek olmalarını istedi. Vali Şahin, D.S.İ. Trabzon 22 Bölge Müdürlüğü tarafından Giresun’da yapımları süren HES projeleri ile ilgili bilgilendirme toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan Şahin, Türkiye’de elektrik üretimi için yeterli potansiyel olmasına rağmen, yakın zamana kadar bu potansiyellerin değerlendirildiğini söyledi. Enerji ihtiyacının önemine dikkat çeken Şahin, Türkiye’de her yıl enerji ihtiyacının arttığını vurgulayarak, “Her şeyin başı enerjidir. Ekmek, su kadar önemlidir” dedi. Türkiye’de enerji üretimine ağırlık verilmesi için çalışmaların başlatıldığını dile getiren Şahin, 4628 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ile birlikte Giresun’un da aralarında bulunduğu birçok ilde HES projelerinin hayata geçirildiğini anımsattı. Giresun’da 93 HES projesinin uygulandığını söyleyen Şahin, bunlardan, 4’ünün faaliyete geçtiğini aktardı.

OLUMSUZLUKLARI ANINDA BİLDİRİN

Giresun’da HES yetkilileri ile sık sık toplantılar yaparak, çalışmaları titizlikle takip ettiklerini belirten Vali Şahin, yine HES projelerinde ÇEP raporuna uyulması hususunda da tavizkar tutum sergilediklerinin altını çizdi. “Biz ilimize yatırım çekmek için elimizden geleni yapıyoruz. Gelen yatırımcılara misafirperverliğimizi göstermekteyiz’ diyen Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “HES’ler o yöre için bir nimettir. Yanlışlıkları, eksiklikleri, aksaklıkları olabilir. Titizlikle çalışmaları takip ediyoruz. Çevre konusunda kesinlikle tavizsiz tutum sergiliyoruz. Şirket yetkililerinden eksikliklerini tamamlamaları ve yanlışları düzeltmeleri konusunda gerekli müdahaleyi anında yapıyorum.” Vali Şahin, muhtarlara da seslenerek, HES projelerinin denetiminde kendilerine yardımcı olmalarını istedi. Muhtarlara, gördükleri tüm aksaklıkları kendilerine bildirmelerini çağrısında bulunan Şahin, “Muhtarlardan ricam HES projelerinin denetimlerinde bizlere yardımcı olsunlar. Çevresel tahrip yapılarak inşaat hafriyatları gelişigüzel yerlere dökülüyorsa, atık sular bertaraf edilmeyip derelere veriliyorsa, yağlar, diğer kirli sular akarsuya dökülüyorsa ve bu sebeple balık ölümleri oluyorsa, kısacası gördüğünüz tüm olumsuzlukları anında bize veya kaymakamlara bildirin” diye konuştu.