Alparslan 1 Barajında yıkılma tehlikesi

Kaynak: ANF, Bilal Mutlu, 28 Kasım 2011
Muş’ta Murat nehri üzerine kurulan Alpaslan1 Barajının duvarlarında çatlaklar meydana geldiği ve gerekli onarımın yapılmaması halinde büyük bir felaketin yaşanabileceği belirtiliyor.

Muş’un Bulanık ve Varto ilçeleri arasında Murat nehri üzerine kurulan Alpaslan 1 Barajının yapımına 1997 yılında başlanmış, inşaat 2009 yılında tamamlanmıştı. 18 köyün boşaltılması ve binlerce köylünün mağdur edilmesine neden olan barajın duvarlarında çatlak meydana geldiği ve onarılmaması durumunda barajın yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı belirtiliyor. Barajın yıkılması halinde ise onlarca köyün sular altında kalacağı, büyük can ve mal kayıplarının yaşanacağı bir felaketten endişe ediliyor.

BAHARA KADAR ONARILMAZSA YIKILABİLİR

Alparslan 1 Barajında çalışan personel C. T. Baraj duvarlarında ciddi çatlaklar bulunduğunu belirterek, bu çatlakların bahara kadar onarılmaması halinde barajın yıkılabileceği uyarısında bulundu. 2009 yılında barajın kapaklarının kapatıldığını ancak gerekli kontrollerin yapılmadığını kaydeden C.T. “Bu kadar hazırlıksız şekilde kapatılan kapakların ardına milyonlarca küp su koyuyorsun ama insanların güvenliğini düşünmüyorsun. Barajın yıkılması durumunda binlerce kişi canından olacak, yerini yurdunu kaybedecek” dedi. C.T. acil onarıma ihtiyaç olduğunu ancak kış aylarında yapılacak bir onarımın güvenliğinin de mevsim koşulları nedeniyle şüpheli olduğunu ifade etti.

KÖYLÜLERİN PARALARI VERİLMEDİ

Alparslan 1 Barajının yapımıyla birlikte Okçular, Dokuzpınar, Olurdere, Doğantepe, Demirkapı’nın da bulunduğu 18 köy sular altında kaldı. Ev ve arazilerini boşaltmaları için yeterli süre verilmediği için mağdur olan köylülere dönemin DTP’li belediye başkanı Mehmet Nasır Aras yardımcı olmuş, birçok ailenin Bulanık ilçe merkezine yerleşmesini sağlamıştı.

Okçular köyünde evi ve bin dönüme yakın arazisi sular altında kalan Ferzande Talaşlı, 2 yıldır devletten kamulaştırma parasını tam olarak alamadıklarını belirterek, sular altında kalan bir ev ve bin dönüme yakın arazisine karşılık kamulaştırma bedeli olarak kendisine 150 bin TL önerildiğini söyledi. Bu paraya itiraz etmek amacıyla dava açmak istediğin, ancak evi ve arazisi sular altında kaldığı için dava açamadığını kaydeden Talaşlı, “İtirazım üzerine 50 bin TL artırıma gittiler ama bu parayı hala ödemediler” diye konuştu.

DEPREM BAHANESİYLE BİLGİ VERMEDİLER

Binlerce kişinin can ve mal güvenliğini tehdit eden Alparslan 1 Barajı duvarlarındaki çatlağa ilişkin bilgi almak için, barajın bağlı olduğu 17. DSI Van Bölge Müdürlüğü yetkililerini aradık. Müdürlük Özel Kalem yetkilisi, Van depremi dolayısıyla konu hakkında bilgi sahibi olan yetkililerin il dışında olduklarını, bilgi verecek bir yetkilinin bulunmadığını ifade etti.