Solaklı direndi, geri adım attırdı

Kaynak: Atılım, 6 Kasım 2011

TRABZON (06.11.2011)- Karaçam ve Köknar köylülerinin HES’çilere karşı yürüttüğü mücadele sonucu şirket geri adım attı. Şirket yetkilileri dava sonuçlanana kadar Solaklı Vadisi’ndeki HES alanında çalışma yapmayacaklarını söyledi.

Trabzon’un Solaklı Vadisi’ndeki Karaçam ve Köknar köylerinde, HES’çi Bugato şirketinin araçlarının bölgeye gelmesi üzerine vadinin girişini tutan köylüler şirkete geri adım attırdı.

3 Kasım Perşembe sabahı başlayan direniş 4 Kasım sabahı jandarma ve polisin müdahalesiyle kırılmaya çalışılmıştı. Polis ve jandarma koruması altında Solaklı Vadisi’ne konteynırlarını kurarak yerleşmeye çalışan HES’çi şirket çalışmalarını durdurduğunu açıkladı.

Yarbay, üsteğmen ve şirket yetkilileri bölge halkı dün öğleden sonra bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda inşaat alanından sorunsuz bir şekilde ayrılmak istediklerini belirten HES’çi şirket yetkililerine bölge halkı, “Konteynırların kaldırılması, salı gününe kadar bölgenin terk edilmesi” koşulunu öne sürdü. Köylüler aksi halde yaşanacaklardan sorumlu olmayacaklarını söyleyerek, HES’çi şirketin çalışmasına izin vermeyecekleri yönündeki kararlılıklarını ortaya koydu.

Halkın teklifini kabul eden HES’çi şirket yetkilileri bölgeyi terk edeceklerini ve dava sonuçlanana kadar çalışma yapılmayacağını söyledi. Jandarma dün bölgeden ayrıldı.

Görüşmeler öncesi dün sabah saatlerinde, şirket kamyonlarının Karaçam ve Köknar Köyü kadınlarının engellemesiyle karşılaştığı öğrenildi. Kadınlar Karaçam Beldesi’nden geçmeye çalışan şirket kamyonlarını taşladı, camlarını kırdı. Şoförler araçlarını bırakıp kaçmak zorunda kaldı. Kadınlara müdahale eden polisin havaya ateş açarak silah kullanması tepkilere neden oldu.(ETHA)