Tekneyle mezarlık ziyareti

Kaynak: Şanlıurfa.com, 5 Kasım 2011
Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesi 1995 yılında Baraj suyu altında kalınca ilçenin mezarlığı da suyun ortasında kaldı. Halfetililer, o kabristana tekneyle gidiyorlar. Bayram arefesinde 10 liraya tekne ile mezarlığa giden vatandaşlar, Fırat’ın serin sularını geçiyor. Yaklaşık 10 dakika süren yolculuğun ardından mezarlığa ulaşan Halfetili ziyaretçiler kabirlerde dua ediyor.

Havanın soğuk olmasına aldırış etmeyen ziyaretçiler, aileleri ile birlikte vefat eden yakınlarının mezarlarını ziyaret ediyor. Bu bayramda çok kimsenin gelmediğini dile getiren tekne sahipleri “Yağmur yağmasaydı daha çok kişi gelirdi.” diye konuştular.

Özellikle ilçe merkezinden başka şehirlere giden Halfetililer bayram öncesi mezarlıkta buluşarak hem yakınlarıyla bayramlaşıyor hemde vefat eden akrabaları için Kur’an-ı Kerim okuyor.
Anne babası ve kardeşlerinin kabirlerini ziyaret etmek için tekneyle mezarlığa giden Salih ve Münteha Özen çifti zorlu yolculuğu şöyle anlatıyor: “Zor oluyor ama büyüklerimize karşı bir vefa borcu ömrümüz yettiğince biz burayı ziyaret edeceğiz.  Halfeti baraj suyu altında kaldıktan sonra her arefe gününde bu mezarlığı tekneyle ziyaret ediyoruz.” dedi.

500’e yakın mezarın olduğu belirten Salih Özen “Orada annem, babam, dedem, kardeşlerim yatıyor. Gidip Fatiha okuyoruz. 1997’den beri her bayram öncesi bu şekilde kabirleri ziyaret ediyoruz.” diye konuştu.
Emekli öğretmen Münteha Özen ise “Bugün havanın yağışlı olmasından dolayı gelen çok az. Bir arada tekne azdı. O nedenle Halfetililer gelmiyordu. Şimdi tekneler artınca gelenler çoğaldı. Zor olsun ama içimizde büyüklere sevgi var ya o tüm zorlukları kolaylaştırır.” şeklinde konuştu.
Daha önce bahçelerin arasında geçerek mezarlığa ulaştıklarını ifade eden Özen çifti “Yolu vardı. Bahçelerin arasından geçerek giderdik. Kayınvalidemin evi vardı. Patika yollardan geçer giderdik.” dedi.
Şanlıurfa’ya 150 kilometre uzaklıkta bulunan Halfeti 1995 yılında inşa edilen Birecik baraj gölünün ortasında kaldı. Yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta yeni yerleşim yeri yapılarak yeniden inşa edilen ilçenin eski yerleşim yerine her yıl yerli ve yabancı binlerce turiste tekne ile Fırat nehrinde tur düzenleniyor.