Vali Kızılcık’tan HES açıklaması

Kaynak: Hürriyet, 16 Kasım 2011
Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Çaykara İlçesi Karaçam Beldesi’nde hidroelektrik santrale karşı çıkan köylüler ile jandarma arasındaki olayları değerlendirirken, “Durumdan vazife çıkaran veya provokasyon yapmak isteyen bazı gruplar ortaya çıktı. Kaldı ki bunların bazıları Trabzon’dan da değil. Ankara’dan İstanbul’dan gelerek vatandaşımızın iyi niyetini manipüle etme gayretkeşliği içerisine girdiler” dedi.

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, bugün Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Kurmay Kıdemli Albay Süleyman Yarayan’ı makamında kabul etti. Kabul sırasında bir gazetecinin Çaykara’da HES inşaatına karşı çıkan köylülerle güvenlik güçleri arasında yaşanan gerginlikle ilgili sorusunu da yanıtlayan Vali Kızılcık, şunları söyledi:

“Türkiye’nin enerji ihtiyacı had safhada bulunuyor. Doğal kaynaklar açısından bakıldığında özellikle petrol konusunda o kadar zengin bir ülke değiliz. Tüm kaynaklarımızı da en etkin şekilde değerlendirmek zorundayız. İstikrarlı büyüyebilelim ve komşu ülkelerden enerji ithal etmek zorunda kalmayalım diye devletimiz ve hükümetimiz doğal kaynakları etkin şekilde kullanmak arzusundadır. Son dönemde Çaykara Karaçam ve Köknar’da iki tane hidroelektrik santrali için izinler alındı. Biz de özellikle yöre halkının projelerden istifade etmeleri için ve projelerde yer almaları için ilgili firmalarla gerekli görüşmelerin yapılmasını arzu ettik. Nitekim Valilik olarak da yöre halkını ve Belediye Başkanı’nı ilgili firmalarla görüşmelerde bulunmaları için davet ettik. Bazıları geldi, bazıları gelmedi. Burada kendilerine HES’lerin hangi koşullarda yapılmasını arzu ettiğimizi ifade ettik.”

Vali Kızılcık, Kurban Bayramı’ndan iki gün önce firmanın şantiyesini kurmak için bölgeye güvenlik güçleri eşliğinde gittiğini kaydederek, “O esnada durumdan vazife çıkaran veya provokasyon yapmak isteyen bazı gruplar ortaya çıktı. Kaldı ki bunların bazıları Trabzon’dan da değil. Ankara’dan İstanbul’dan gelerek vatandaşımızın iyi niyetini manipüle etme gayretkeşliği içerisine girdiler. Biz güvenlik güçleri olarak vatandaşlarımızın mağdur olmaması için gerekli tedbirleri aldık. 12 saatlik bir ikna süresi geçti. Daha sonra firma şantiye kurma çalışmalarına başladı. Bu süreçte vatandaşlarımızdan ziyade durumu maniple ve provoke etmek isteyen grupların maalesef hoş olmayan, güvenlik güçlerine karşı taş atmaları söz konusu oldu. Bu durum adli bir konudur, savcılığın talimatı ile gereken yapılmış ve süreç devam etmektedir” diye konuştu.

Bölgenin doğal güzelliklerinin tahrip edilmesine kimsenin izin vermeyeceğinin altını çizen Vali Kızılcık, “Biz burada doğa tahrip edilmeden sürdürülebilirlik çerçevesinde çalışmalar yapılmasından yanayız. Allah’ın nasip ettiği bu güzellikleri muhafaza edeceğiz. Hem de vatandaşımızın ülkemizin, Karaçamlımız’ın refah seviyesini yükseltecek zenginliği temin etmek için elzem olan enerjinin üretimi içinde her türlü çabayı sarf edeceğiz” dedi.

Trabzon’un Çaykara İlçesi Karaçam Beldesi sınırları içinde yapımı planlanan Derebaşı Hidroelektrik Santrali’ne karşı çıkan köylülerle jandarma arasında son iki ay içinde iki olay yaşandı. 22 Eylül’deki ilk olayda 2’si asker 6 kişi, 4 Kasım’daki ikinci olayda da yine 2’si asker 16 kişi yaralandı. Her iki olayda gözaltına alınan toplam 12 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Osman ŞİŞKO/TRABZON, (DHA)