Vatandaş, HES vadilerinin her halini fotoğraflarda görebilecek

Kaynak: Zaman, 9 Kasım 2011
Türkiye’de son yıllarda bin 500 hidroelektrik santral (HES) projesi gerçekleştirildi. Bir kısmı üretime başladı, bazıları da planlama aşamasında. Ancak ‘nehirleri kuruttuğu, balıkları öldürdüğü ve çevreye zarar verdiği’ gerekçesiyle HES’lere yönelik tepkiler de artıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise vatandaşların rahat olmasını istiyor: “Tepkileri dikkate alarak düzenlemeler yaptık. Artık vadinin projeden önceki ve sonraki fotoğrafını çekiyoruz. Değişimi kayıt altına alıyoruz. Nehirlere kesinlikle cansuyu bırakıyoruz. Gereğini yapmayan santrali kapatıyoruz.”

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ayrıca vatandaşların daha önceden kazanılmış haklarının korunacağını söyledi. Eroğlu, su kaynaklarıyla ilgili Türkiye’nin su zengini olmadığını ancak planlı kullanılması halinde sıkıntı yaşanmayacağını dile getirdi.

Veysel Eroğlu, bakanlığının yeni dönemdeki çalışmalarını Zaman’a anlattı. HES’lerle ilgili olarak “Ülkenin boşa akan kaynaklarını değerlendiriyoruz.” açıklamasını yapan Bakan Eroğlu, HES’lerin son durumuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Bin 500 santral müracaatı var, 30 bin megavat kurulu gücünde. Bunlar 110 milyar kilovatsaat (kvh) elektrik üretecek. Bunların yüzde 40’ı (18 bin MW) şu anda işletme veya inşa halinde. Yüzde 60’ı ise planlama safhasında. HES’ler çevreyi kirletmiyor, nehirde nokta gibi, taşkınları önlüyor, fazla suyun enerjisini alıyor.” En çok tartışılan yerlerden birinin Trabzon’un Of ilçesinde bulunan Solaklı Vadisi olduğunu belirten Bakan Eroğlu, 5 Mayıs 2012, saat 10.59’da herkesi açılışa ve vadinin son durumunu görmeye davet ettiğini söyledi. Bakan Eroğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden öğretim üyeleriyle birlikte çok iyi bir peyzaj çalışması yapıldığını, Solaklı’da Uzungöl’den daha güzel bir mesire alanı kurulduğunu kaydetti.

Bakanlığının yeni yapılanma dönemini anlatan Bakan Eroğlu, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Su Enstitüsü ve DSİ olarak çok ciddi çalışma yapacaklarını söyledi. Yeni kurulan Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ve Su Enstitüsü’nün daha çok suyla ilgili planlama ve politika, uluslararası ilişkileri düzenleme, su hukuku, küresel iklim değişikliği gibi konular üzerinde çalışacağını belirten Bakan Veysel Eroğlu, “Bu kurumlar sahaya inmeyecek. Saha planlamalarının tamamını Devlet Su İşleri (DSİ) yapacak. Yeni yapılanmada DSİ daha etkin bir hale geldi. Bütün arazi çalışmaları, ihale, yatırım, DSİ’nin görevi. Artık DSİ nüfus kriterine bakmadan havza bazında su kaynağının şehir, ilçe, belde için yatırım planlamasını yapacak. Bu çok önemli. Hatta köylere bile aynı kaynaktan su verilecek; Çankırı’da bunu yaptık, 13 yerleşim alanına su verdik.” diye konuştu. Bakan Eroğlu, CHP’li belediyelere de seslenerek, hiçbir ayrımı yapmadan yeni su planlaması ve havzaları geliştirme projesine başvurmalarını istedi.

Manavgat Suyu için Libya ile görüşüyoruz

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Manavgat Suyu’nun Libya’ya satışı için görüşme yapıyor. Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu projeyle ilgili “Proje daha önceki dönemlerde başladı. İsrail’e verilmesi de konuşulmuştu. Ama bu su projesini İsrail’le birlikte, Filistin, Gazze, Ürdün gibi bölge ve devletler yani herkesin faydalanabileceği bir barış suyu olarak düşünüyorduk. Taşıma maliyetleri çok yüksek geldi. Somut adım atılamadı. Daha sonra Libya heyeti ile yapılan görüşmelerde konu gündeme geldi. Arap Baharı nedeniyle proje beklemeye alınmıştı. Şimdi DSİ dahil birçok kamu kurum ve kuruluşu ile birlikte Libya ile görüşmeler yeniden başladı. Onlar bu suyu almak istiyorlar.” diye konuştu. Eroğlu, Libya ile Manavgat Suyu konusunda atılmış somut bir adım olmadığına vurgu yaparak, “Görüşüyoruz. Bu bölgenin su ihtiyacının fazlasının satışı söz konusu. Manavgat Suyu’ndaki ihtiyaç fazlası olan bölüm verilecek Libya’ya. Ama, net bir durum yok.” dedi.

Bakanlık, 25,3 milyon balık yavrusu üretti

Bakanlığın çalışmalarında çevre ve bölge ekonomisini dikkate aldıklarını anlatan Bakan Veysel Eroğlu, nehir ve barajlarda balık neslinin devamı için geçen yıl 25 milyon 320 bin adet balık yavrusu üretimi yapıldığını kaydetti. Bakan Eroğlu, ekonomik değeri yüksek su ürünlerinin türlerini çoğaltmayı hedeflediklerini söyledi. DSİ’ye bağlı 6 su ürünleri istasyonunda; 24 milyonu sazan, 1 milyon 250 bini gökkuşağı alabalığı ve 70 bini şubat balığı yavrusu üretildi. Üretilen balıklar daha sonra baraj gölü ve nehirlere bırakılıyor. Yaban hayatıyla ilgili de önemli projeler geliştirildi. Çalışma kapsamında 174 bin keklik ve sülün, 262 yaban koyunu, 18 karaca, 523 geyik ve 155 ceylan tabiata bırakılırken 1 milyon 300 bin kırmızı benekli alabalık yetiştirildi. Bakanlık, proje kapsamında Türkiye genelinde 80 adet yaban hayatı geliştirme sahası kurdu.

Çölleşme ve erozyona karşı 2,5 milyar fide

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, çölleşme ve erozyona karşı yoğun bir çalışma başlattı. Bakan Veysel Eroğlu’nun verdiği bilgiye göre; 2008-2012 arasında 2 milyon 300 bin hektarlık bir sahada 2,5 milyar fidan dikimi hedeflendi. 2 milyar doları bulacağı tahmin edilen proje kapsamında alan olarak en fazla çalışma Kütahya, Konya, Ankara, Mersin ve Manisa’da yapıldı. En fazla fidan ise Mersin, Afyonkarahisar, Erzincan, Erzurum ve Yozgat’ta dikildi. Eylem planı kapsamında çok sayıda kamu ve özel kurum fidan üretimi, dikimi ve ağaçlandırma çalışması yaptı. Konya Şeker 520 bin, Merkez Bankası 366,5 bin, İş Bankası 304 bin, Koç Holding 115 bin, Kayseri Şeker 92,2 bin fide dikimi gerçekleştirdi. Bakan Eroğlu, çölleşme ve erozyona karşı dayanıklı özel fide yetiştirildiğini, bu fidelere yurtdışından da talep olduğunu kaydetti.