‘Doğa’nın bir yılı nasıl geçti?

Kaynak: Radikal, 3 Ocak 2011
HES’lere ve termik santrallara karşı direniş, Burdur Gölü ve Hasankeyf’i koruma çabaları, Büyük Anadolu Yürüyüşü… 2011’in doğal hayat gündemini öne çıkan olaylarla anımsatıyoruz.

OCAK

Yarasaların yılı: BM 2011’i ‘Yarasa Yılı’ ilan etti. 1100 farklı türle tüm memeli türleri içinde en büyük çeşitliliğe sahip gruplardan olmaları ve memelilerin yüzde 20’sini oluşturmalarıyla bunu hak etmişlerdi

Loç Vadisi kurtuldu: Loç Vadisi’ndeki HES için mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

MART

Victor’u kaybettik: Buğday Derneği’nin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Victor Ananias hayatını kaybetti.

Hasankeyf Çarşısı yenilendi: Doğa Derneği ve Hasankeyf Belediyesi, Hasankeyf Çarşısı’nı İyileştirme Seferberliği’ni hayata geçirdi. Tüm bina cepheleri onarıldı.

NİSAN

Büyük Anadolu Yürüyüşü: HES’ler, barajlar, madenler, nükleer, GDO’lu gıdalar, termik santrallar, orman arazilerinin yok edilmesi, Anadolu halkını ayağa kaldırdı. Vadilerden, köylerden, kasabalardan, şehirlerden yola çıkan insanlar 40 gün 40 gece yol alarak kervanlar halinde Ankara’ya yürüdü.

Kanal Projesi açıklandı: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kamuoyuna açıkladığı ‘Kanal İstanbul’ projesi sonrasında pek çok sivil toplum örgütü “Doğal alanların tahribatına, planlanan bölgede konut ve sanayi alanlarının sayısının artmasına, Anadolu’dan İstanbul’a göçün artmasına neden olacaktır” açıklamasını yaptı.

TEMMUZ

Maçahel’deki firma HES’ten çekildi: Türkiye’nin tek biyosfer rezerv Alanı olan Borçka’daki Maçahel Vadisi’ne yapılmak istenen HES projesinden vazgeçildi.

Amazon özgür aksın: Amazon Nehri’nin ana kolu Şingu’ya inşa edilmek istenen Belo Monte barajına karşı 22 Ağustos’ta birçok ülkede Brezilya büyükelçiliklerinin önünde eylemler gerçekleştirildi. Ankara’daki Brezilya Büyükelçiliği önünde de basın açıklaması yapıldı.

AĞUSTOS

Gerze’de nöbet: Sinop, Gerze’deki Yaykıl Köyü’ne kurulmak istenen termik santrala karşı çıkan halk, sondaj cihazlarının girişini engellemeye çalıştı. Sondajdan vazgeçildi.

10 bin HES daha: Elektrik Mühendisleri Odası, ‘Doğu Karadeniz Bölgesi HES Teknik Gezisi Raporu’nu açıkladı. Çin malı teknolojinin kullanıldığı HES furyasında Türkiye’nin HES çöplüğüne döneceği uyarısı yapılırken, ‘lisanssız elektrik üretimi’ yönetmeliğinin ardından 10 bin HES’in daha planlanacağı belirtildi.

‘HES’te mutlu son: Rize’nin Küçükçayır Köyü’nde yapımı planlanan Ambarlık regülatörü ve hidroelektrik santral projesi için Çevre ve Orman Bakanlığı’nın verdiği ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir’ kararı iptal edildi.

EYLÜL Burdur Gölü tehlikede: Barajlarla yerüstünden, kuyularla yeraltından göle ulaşması gereken suyun yanlış kullanımı nedeniyle gölde korkunç son yaklaşıyor. 35 yılda suyunun üçte birini kaybeden göl, tarihinin en düşük seviyesine inerek 12 metre 25 santim düştü.

KASIM

Yeni Cittaslow adayı: Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesi hızla yayılan Cittaslow (Sakin Şehir) ağına katılmak için başvuruda bulundu.

Bayramlaşmaya engel: Erzurum Tortum’un Serdarlı, Bağbaşı ve Pehlivanlı beldelerinde yapılacak HES’e karşı eylem yapan köylülerden 13’ü, ‘HES’in çalışma alanlarında bulunmama ve eylemlerde bulunanlarla ilişki kurmama’ cezası nedeniyle akrabalarıyla bayramlaşamadı.

ARALIK

Tarkan’dan çağrı: Doğa Derneği’nin Burdur Gölü’nün yok olmaması için yürüttüğü çalışmalara sanatçı Tarkan’dan destek geldi. Megastar, “Burdur gölü yok oluyor! Akşehir Gölü, Tuz Gölü ve birçok gölün daha kurumasına seyirci kalındı. Ancak göl için hâlâ ümit var” dedi.

HES’ler durduruluyor: Aralıkta HES projelerine karşı açılan davalardan iptal kararı yağdı. Antalya, Erzincan, Giresun, Trabzon ve Rize’de dokuz HES projesi için durdurma ve iptal kararları verildi. Başbakan’ın köyü olan Rize Güneysu’daki HES projesine de mahkeme ‘Dur’ dedi.

Türkiye’ye ‘ödül’: Durban’daki iklim zirvesinde müzakereleri olumsuz etkileyen ülkelere ‘Günün Fosili’ ödülü verildi. Türkiye de ‘ödül’ aldı.

GDO’yu sağlığa tercih ettiler: Biyogüvenlik Kurulu önceden kamuoyu görüşüne başvurduğu, 13 adet GDO’lu mısırın ithalat başvurusunu kabul etti.