Köylülerin istimlak tepkisi

Kaynak: Sondakika.com, 2 Şubat 2012
Antalya’nın Gazipaşa ilçesi Çakmak köyü sakinleri, bölgeye yapılacak Gökçeler Barajı’nın arazilerini sular altında bırakacak olmasına tepki gösterdi.Antalya’nın Gazipaşa ilçesi Çakmak köyü sakinleri, bölgeye yapılacak Gökçeler Barajı’nın arazilerini sular altında bırakacak olmasına tepki gösterdi. Köylüler, bir yandan ata yadigarı arazilerinin gidecek olması, diğer yandan da haklarını alamamanın üzüntüsünü yaşıyor. 14 Nisan 2011 tarihinde temeli atılan ve 17 Nisan 2014’te bitmesi planlanan baraj nedeniyle arazilerini değerinin çok altında alınmak istediğini ifade eden köy sakinleri, seslerini duyurmak baraj havzasında eylem yaptı. Yaklaşık 60 köylü, alkışlar ve sloganlar eşliğinde yetkilileri protesto etti.

“KAPTI-KAÇTI YAPMAK İSTİYORLAR”

Şehir merkezine 16 kilometre uzaklıkta olan köylerinin bereketli toprakları olduğunu, ancak devletin dönüm başına 5 bin lira istimlak bedeli verdiğini ifade eden köylülerden Mustafa Baş, “Bizler razı olmayınca değişik bölgelere göre ağaçlı ve ağaç olmayan yerlere göre 12 bin ila 15 bin arası bedel çıkardılar. Yaptıkları işte hiçbir standart yok. Ne kapabilirlerse kar gözüyle bakıyorlar.” diye tepki gösterdi.

Köy sakinlerinden Ahmet Baş da ellerinden alınmak istenen arazilerinin kendilerine atalarından kaldığını belirterek, “DSİ yetkilileri bizimle pazarlık ederken sanki biz arazilerimizi satmak istiyormuşuz gibi davranıyorlar. Biz arazilerimizi satmak istemiyoruz ama buna mecburuz. Ortada bir mağduriyetimiz var. Arazilerimizi satınca gidecek bir yerimiz yok. Arazilerimize gerçek değerin verilmesini ve mağduriyetimiz giderilmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Emekli öğretmen Mustafa Baş da devletin vatandaşını mağdur ettiğine dikkat çekerek, yetkilileri hakkaniyetli olmaya çağırdı. Ağaçlarının sayımının yapıldığını, ancak değer tespiti yapılmadığına dikkat çeken Baş, “Köy halkının en önemli geçim kaynaklarından biri murt ve keçi boynuzu yetiştiriciliğidir. Yetkililer bu ağaçları tamamen değer tespitinin dışında tuttu ve orman ağacı olarak kaydetti. Şu an burada bulunan kişilerin tamamının evi sular altında kalacak. Bu insanların gidecek başka yeri yok. Devletimizin bu insanlara yer vermesi gerekiyor. Devlet büyüklerinden ayrıca kamulaştırma bedellerini yükseltmelerini istiyoruz. Aksi halde hukuki ortamda hakkımızı sonuna kadar arayacağız. İş mahkemeye giderse baraj inşaatı zamanında tamamlanamaz. Bu nedenle tarafların birbirini kırmadan anlaşması gerekir.” ifadelerini kullandı.

Çakmak Köyü’nde 700 adet nar ağacı olan Arife Baş da ağaçlarına verilen değere tepki gösterdi. Bahçesini kurmak için 10 yıldır emek harcadığını belirten Baş, “Bahçeme 30 bin lira değer biçmişler. Bu bedel benim bahçemi kurarken yaptığım damlama sulama sisteminin maliyetini bile karşılamıyor.” dedi.