Maldiv Adaları’nda içme suyu kaynakları tükenmek üzere

Küresel iklim değişikliği nedeniyle bu yüzyıl içinde tümüyle sular altında kalması beklenen Maldiv Adaları’nda, içme suyu hızla tükenmeye ve fiyatı da buna bağlı olarak artmaya başladı.Maldiv Adaları uzunca bir süredir küresel iklim değişikliğinin tehdidi altında bulunuyor. Kutuplardaki buzulların hızla erimesine bağlı olarak okyanuslardaki su seviyesinin yükselmesi, Maldivler’i oluşturan adaların bu yüzyıl zarfında su altında kalmasını öngörüyor.

Birçok adadan oluşan Maldivler’in halkının ana geçim kaynağı balıkçılık ve turizme yönelik hediyelik eşya üretimi. Turizm sektörü dev uluslararası şirketlerin elinde bulunduğu için, Maldiv sakinlerinin bu gelirden aldığı pay yok denecek kadar az. Ada sakinlerinin büyük kısmının günlük gelirinin 26 dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

Okyanus sularının yükselmesi nedeniyle tehdit altında kalan adalar zincirinde, içme suyu kaynakları hızla tükeniyor ve içme suyu pahalılaşıyor. Başkent Male’nin 70 km uzağında bulunan Gaahafaru atolünün sakinleri, içme suyunu Male’den getirtmek ve bunun için günde 22 dolara yakın bir para ödemek zorunda kalıyorlar. Yani içme suyu için gelirlerinin %85’ini harcıyorlar.

Maldivler hükümeti ise acil durumlar için içme suyu hazırlama sistemleri bulunan bir gemi temin etmeye çalışıyor. Tuvalu adalarında da içme suyu neredeyse tükenmiş durumda. Nukulaelae adasında 330 kişi için sadece 60 litre su kalmış durumda. Su kıtlığı nedeniyle, Tuvalu, ekim ayında olağanüstü hâl ilan etmişti.